28 Mart 2014 Cuma

Dr. Gökhan Eriş Bilimsel Teşvik Ödülü, 2014...

Adli Tıp Vakfı tarafından her yıl düzenli olarak verilmekte olan “ Dr. Gökhan Eriş Bilimsel Teşvik Ödülü” bu yıl 23-26 Nisan 2014 tarihlerinde gerçekleşecek olan XI. Adli Bilimler Kongresi'nde sunulacak olan sözel ve poster bildirileri arasından jüri tarafından seçilecek iki adet bilimsel çalışmaya verilecektir.
Ek olarak, 2014 yılından itibaren sadece Adli Tıp ve Adli Bilimler alanında eğitim alan asistan, araştırma görevlileri, yüksek lisans, doktora ve uzmanlık öğrencilerine yönelik olarak “Adli Tıp Vakfı Genç Bilim İnsanı Destekleme Proğramı “ kapsamında, bilimsel kongre katılım desteği verilmesi kararlaştırılmıştır. İlk uygulama, 23-26 Nisan 2014 tarihlerinde gerçekleşecek olan XI. Adli Bilimler Kongresi’ne bildiri sunumu ile başvuran iki genç bilim insanına verilmek üzere planlanmıştır.
Başvuru koşulları;
Adli Tıp ve Adli Bilimler alanında çalışan/eğitim alan asistan, araştırma görevlileri, yüksek lisans, doktora ve uzmanlık öğrencisi olmak ve bildiriyibizzat sunmak kaydı ile,
Bildiri ( Sözel veya Poster ) özeti ile yazarların bilgileri,
Kabul belgesi,
Çalıştığı veya öğrenim gördüğü kuruluş ile iletişim (işyeri adres, e posta, telefon) bilgilerini içeren ve başkaca bir destek almadığına ilişkin beyan yazısının,
15 Nisan 2014 tarihine kadar fyavuz@istanbul.edu.tr e posta veya Prof. Dr. M. Fatih Yavuz İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü 34303 Cerrahpaşa İstanbul adresine gönderilmesi gerekmektedir.
İyi çalışmalar dileklerimle saygılar.

Prof. Dr. M. Fatih Yavuz
İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Öğretim Üyesi
Adli Tıp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı
0532 2970090

24 Mart 2014 Pazartesi

ADLİ TIP UZMANLARI DERNEĞİ BİLİMSEL TEŞVİK ÖDÜLLERİ...

XI. Adli Bilimler Kongresi’nde sunulmak üzere kabul edilen sözlü/poster bildiriniz ile ödül başvurusunda bulunmak istiyorsanız aşağıdaki “ADLİ TIP UZMANLARI DERNEĞİ BİLİMSEL TEŞVİK ÖDÜLLERİ BAŞVURU KURALLARI”na uygun olarak “ÖDÜL ADAYI BAŞVURU FORMU”nu doldurup “bernaaydin025@gmail.com ” adresine e-mail ile gönderiniz.

Adli Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu

FORM 1                                             ÖDÜL ADAYI BAŞVURU FORMU


Çalışmanın Başlığı    :



Yazarlar                                           :
Çalıştıkları Kurumlar             :


1
Araştırmanın/çalışmanın yürütücüsü

2
Sorumlu araştırmacı/yazar

3
Etik kurul onayı alınmışsa onay belgesinin fotokopisini ekleyiniz.

4
Araştırmanın/çalışmanın yürütüldüğü kurum

5
Araştırmaya/çalışmaya katılan ortak kurum ve kuruluşlar, katkı türü

6
Araştırma/çalışma bütçesi

7
Araştırma/çalışma için sağlanan mali destek kaynağı

8
Araştırmanın/çalışmanın tamamı ya da bir kısmı sözel ya da yazılı olarak yayınlandı mı?
Evet, ise belirtiniz. (Örneğini ekleyiniz)

9
Araştırmanın/çalışmanın Bilimsel Teşvik Ödülüne aday olmasını tüm araştırmacılar/yazarlar onayladı ise aşağıdaki bölüm sorumlu araştırmacı tarafından tamamlanır. 


Yukarıda başlığı ve bazı nitelikleri belirtilen araştırmamızın ATUD Bilimsel Teşvik Ödülüne aday olmasını tüm yazarların bilgisi ve izni ile onaylıyorum.
Sorumlu Yazar
Akademik Ünvan                            Adı ve Soyadı                                                                                   İmza
…………………………………………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ADLİ TIP UZMANLARI DERNEĞİ
 BİLİMSEL TEŞVİK ÖDÜLLERİ BAŞVURU KURALLARI

I.      Temel Kurallar:
1.    Aday çalışma başvurusu, ödül jürisinin oluşturulması ve çalışma prensipleri ile ödül dağıtılmasında;
a.    Bilimsel araştırmaların yürütülmesi ve değerlendirilmesinde uyulması gereken uluslararası ve ulusal yasal düzenlemeler, sözleşmeler, uyulması beklenen evrensel etik kurallar ve mesleki etik değerler ile kurallar yanı sıra aşağıda tanımlanan kurallara uyulacaktır.

II.    Başvuru Kuralları:
2.  Ödül/ödüllere aday olabilmek için;
a.    Başvurular, sorumlu yazar tarafından yapılmalıdır.
b.    Kongrede sözel ya da poster olarak sunulması kabul edilen çalışmalar ile adaylık için başvurulabilir. Bir araştırıcının birden fazla çalışması aday olabilir.
c.     Başvuru sahipleri, destek aldıkları kurumları ve olası çıkar çatışmalarını beyan etmek zorundadır. 
d.    Ödüle, Adli Tıp Bülteni yazım kurallarına göre hazırlanmış tam çalışma metni ile aday olunabilir.
e.    Başvuru için, araştırmanın tam metninin ekinde Ödül Adayı Başvuru Formu (FORM 1) doldurulmuş ve gerekli bölümleri imzalanmış olarak elektronik ortamda Ödül Jürisi Sekreterliği’ne iletilmelidir.
f.     Aday başvuruları gizli tutulur. Başvuruların gizliliği ATUD yönetiminin sorumluluğundadır.

3.    Ödül adaylığı başvuru tarihi;
a.      Kongre başlangıç tarihinden on beş gün önce başvuru sona erer.
XI. Adli Bilimler Kongresi için son başvuru tarihi 09.04.2014 Çarşamba günüdür.

III.  Değerlendirme:
4.    Ödül Jürisinin oluşturulması;
a.    Dernek Yönetim Kurulu tarafından, yönetimde görev almayan ve ödül için adaylık başvurusu yapılan çalışmalarda yer almamış, en az 10 yıllık uzmanlar arasından seçilen dernek üyesi üç kişiden oluşturulur.
b.    Yönetim Kurulu, jüri ile eşgüdüm içinde çalışacak ve ilgili yazışmaları yürütecek bir Ödül Jürisi Sekreteri belirler.
c.     Hakemli denetim kuralları gereği, Jüriye kimlerin seçildiği açıklanamaz.
d.    Jüri üyeleri, ödül törenine kadar jüri üyelikleri nedeniyle edindikleri bilgiler ve yaptıkları değerlendirme çalışmaları konusunda meslek sırrı kurallarına en üst düzeyde uymakla yükümlüdürler.

5.    Araştırmaların ödül adaylığına kabulü;
a.    Başvuru koşullarına uygun olan araştırmanın sorumlu araştırmacısına, başvurulan araştırmanın ödül adaylığına kabul edildiği ve değerlendirileceği bildirilir.
b.    Eksik evrak ve formları olan başvurular kabul edilmez. Eksiklerin tamamlanması söz konusu olamaz. 

6.    Ödüle aday olan çalışmaların değerlendirilmesi;
a.    Jüri üyeleri tarafından her bir çalışma için Bilimsel Kongre Ödül Adayı Değerlendirme Formu’na  göre yapılır.

7.    Ödüle layık görülen çalışmalar kongre programında belirtilen gün ve tarihte açıklanacaktır ve ödülleri sahiplerine ödül töreninde verilecektir.


19 Mart 2014 Çarşamba

ADLİ TIP UZMANLARI DERNEĞİ AYLIK BİLİMSEL TOPLANTILAR-4...

"Türkiye’de Kız Çocuğu Olmak" Çalıştayı, 21 Mart 2014, Ankara...

Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği  olarak, Derneğimizin yirmibeşinci kuruluş yıldönümü dolayısıyla, 21 Mart 2014 tarihinde Ankara Litai Otel’de  "Türkiye’de Kız Çocuğu Olmak" başlıklı  bir  çalıştay  düzenliyoruz. Konferans, panel ve çalışma gruplarından  oluşacak olan; farklı uzmanlık  alanlarından akademisyenler ve katılımcılar tarafından getirilecek olan görüşler ve tartışmalarla  yürütülmesi planlanan  çalıştayımıza  sizi davet eder, bu davetimizi kabul etmeniz ve çalıştayımızı katılımınızla desteklemenizi bekler, şahsım ve yönetim kurulu üyeleri adına şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

Saygılarımla,

Çocuk İstimarını ve İhmalini Önleme Derneği
Başkanı
Prof. Dr. Bahar GÖKLER



 
-------------------------
Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Derneği
Necatibey Caddesi 50. Yıl İşhanı No.19/9 Sıhhiye ANKARA
Tel  : 0312 231 2399
Fax: 0312 231 2398
e-posta: ciioder@yahoo.com.tr
GSM: 0534 078 2944

BAFS 10th Annual Meeting 04-07 June 2014 Alexandroupolis, Greece...

BAFS

Welcome to Alexandropoulis, the City after the name of the greatest Greek King in human history Alexander the Great, where we celebrate the 10th Anniversary of the Balkan Academy of Forensic Sciences (BAFS).
During these years we took long steps to advance Legal Medicine and Forensic Sciences and spread it all throughout the Balkan Peninsula and colleagues from the rest of the world.
We believe the fields are now integral part of all court systems to assist law enforcement and administration of justice for the benefit of common people. The association is also active to assist in career building. Forensic sciences is now intimately involved in educating students from all countries composing the historical peninsula.
Today the fields of BAFS are composed of diverse areas such as anthropology, biology, criminalistics, engineering, jurisprudence, forensic dentistry, pathology, psychology, psychiatry, questioned documents and toxicology. Each of them is unique and independent and yet their efforts are frequently combined to solve a particular problem to assist in a country.
BAFS is now in its 10th year. Meetings have already been held nearly twice in each country. We have developed a welcome consideration for policy to invitation to meet in a Balkan Land. It is now accepted that almost all Balkan scientists have known each other personally and professionally. They also share similar cultural characteristics. In 2014, we have competitively chosen Alexandropoulis to be our next meeting place.
We are looking forward to seeing you in Alexandroupolis on June 4 through 7, 2014.
Please visit our web site regularly for updated information:http://www.balkanforensic.org
Prof. Hysen Kotri Ph.D.
President of BAFS
Prof. M. Michalodimitrakis, MD, JD. , Prof. M.Yaşar İşcan Ph. D.
Executive Directors of BAFS
Prof. E. Abaci- Kalfoğlu Ph.D
Conference Executive Manager

İnsan Hakları İhlalleri Son Bulmalı !

Değerli Meslektaşlarımız,uzmanlık alanımız nedeniyle, insanların fiziksel ve ruhsal sağlıklarının çoğu zaman da önlenebilir nedenlerle bozulduğuna sıklıkla ve yakından tanıklık ediyoruz. Ne yazık ki insan hakları ihlalleri de bunların başında geliyor. Ülkemizde yaşananlar, mesleki sorumluluğumuz yanında insani olarak da sessiz kalınamayacak boyuttadır. 14 yaşında bir çocuk Berkin Elvan'ın devletin güvenlik görevlileri tarafından öldürülmesi isyanımızı ve acımızı daha da arttırmaktadır.
Başta çocuklar ve gençler olmak üzere insanların sağlığından kaygı duyuyor, devlet eliyle yapılan insan hakları ihlallerine son verilmesi için herkesi görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.
Saygılarımızla,
Adli Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu

10 Mart 2014 Pazartesi

ÖTENAZİ İZMİR'DE MASAYA YATIRILDI...

ötanazi,rektörden şok sözler,Mehmet Füzün, ötanaziyi cerrah olarak tasvip ediyorum,Ötanaziyi tasvip ediyorum


IHA
Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAHUM) ve Avrupa Genç Hukukçular Derneği (ELSA) işbirliğiyle, “Ötenazide Güncel Gelişmeler ve Yasal Durum” konulu panel DESEM Bordo Salon’da düzenlendi. Oturum başkanlığını Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Petek’in yaptığı panele SAHUM Müdürü Prof. Dr. Erdem Özkara, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Pınar Bacaksız, Gazeteci Banu Şen, Hukuk Fakültesi Öğrencisi İlayda Koyuncu konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, toplumda her işin başının sağlık olarak bilindiğini ancak, adaletin olmadığı bir toplumda sağlığın hiçbir öneminin olmadığını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Füzün, Türkiye Cumhuriyeti yasalarının, memurunu sahtekar ve hırsız, vatandaşını da potansiyel düşman gözüyle bakılarak hazırlandığını belirterek, “Birey çok önemlidir. Bireyin, devlete karşı haklarının korunması gerekir. Bu haklar içinde, ötenaziyi bir cerrah olarak tasvip ediyorum. Izdırap içinde ölen hastalarımız var. Buna hakkımız olmadığını düşünüyorum. Bilinci yerinde olan insan iyileşme umudu yoksa, yaşamını sonlandırma hakkı olmalıdır. Doğan insan, ölüm gerçeği ile birlikte dünyaya gelir, ölümü de rahat bir şekilde olmadır “diye konuştu.
SAHUM Müdürü Prof. Dr. Erdem Özkara, Ötenazi’nin iyileşemeyeceği ve dayanılmaz acıları ölümüne kadar süreceği tıbbi olarak kabul edilmiş olan, durumu kendi ve yakınlarınca bilinen, zihinsel yeterliliğe sahip bir kişinin kendi özgür iradesiyle yaşamını sonlandırma isteği olarak ifade edildiğini söyledi. Prof. Dr. Özkara, ötenazi çalışmalarının eski Roma Uygarlığı döneminde bile tartışıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Dünyada güncel yaklaşımlara bakıldığında Hollanda, Belçika ve Uruguay’da istemli ötenazi uygulanıyor. Son olarak Hollanda’da ağır anomalili yeni doğanlara da ötenazi yasalaştı. ABD’de ise pasif ötenaziye tüm eyaletlerde genel olarak göz yumulurken, yardımlı intihar 23 eyalette suç olarak tanımlandı. Belçika, aktif ötenaziyi yasallaştıran ikinci AB üyesi ülke oldu. Ülkemizde ise ötenazi yasada açıkça belirtilmemiştir. Ancak öldürme başlığı altında değerlendirilmektedir. Ötenazi konusunda ülkemize özgü koşulların araştırılması ve buna uygun yaklaşım geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sağlık ve sigorta sisteminin de, ötenaziyle yakından ilgilendiği gerçeği göz ardı edilmemelidir. ”
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Pınar Bacaksız ise ötenazi konusunda ülkemize uygun çözümler getirilmesi gerektiğini belirtirken, Gazeteci Banu Şen ise ötenazinin medyadaki yansımaları konulu bir sunum gerçekleştirdi.

ADLİ TIP UZMANLARI DERNEĞİ AYLIK BİLİMSEL TOPLANTILARI-4...

SAĞLIK HUKUKUNDA AYDINLATILMIŞ ONAM...



    











İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezince düzenlenen ‘Sağlık Hukukunda Aydınlatılmış Onam’ konulu panel 22 Şubat 2014 Cumartesi günü saat 13.00’da Orhan Adli Apaydın Konferans Salonunda yapıldı.
İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek açılış konuşmasında Sağlık Hukuku Merkezinin çalışmalarını övdü ve yapılan çalışmalarla sağlık ve hukuk dünyasına katkı sağlandığını, bunun da küçümsenmemesi gerektiğini söyledi.
Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Av. Ümit Erdem de, Merkezin Mart ayında yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Hukuku Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gürkan Sert’in yönettiği panelin ilk oturumunda söz alan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Fulya İlçin Gönenç ‘Özel Hukuk Açısından Aydınlatılmış Onam’ konusuna açıklık getirdi. Tıp alanında özerkliğe gösterilen saygının uygulama alanındaki yansımasını ‘aydınlatılmış onam’ olarak tanımlayan Gönenç, onam için hasta ile hekim arasında bir vekâlet sözleşmesi olması gerektiğini vurguladı. Gönenç hekimin sözleşme ilişkisinden doğan yükümlülüklerinin ‘teşhis ve tedavi’, ‘Sır saklama’, ‘kayıt tutma’ ve ‘aydınlatma’ olarak belirlenebileceğini söyledi.

Aydınlatılmış onam konusuna ceza hukuku açısından yaklaşan Yrd. Doç. Dr. Barış Erman, ‘aydınlatılmış onam’ yerine ‘Rıza’ demeyi daha uygun bulduğunu, rızanın Türk Ceza Kanunu m.26/2’de yer aldığını belirtti. İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi ve Hasta Hakları Yönetmeliği çerçevesinde konuyu irdeleyen Erman, rızayı verecek kişi dışındakilere ancak rızayı veren kişinin izni ile bilgi verilebileceğini, rızayı verecek kişilerin dışında kalan kişilerin iradelerinin dikkate alınmayacağını vurguladı. Erman konuşmasının kalan bölümünde, varsayılan rıza, rızanın geri alınması, beyin ölümü ve rızasız müdahalenin sonuçları konularında açıklamalar yaptı.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Nadir Arıcan,  ‘Adli Tıp Uygulamalarında Aydınlatılmış Onam’ konusunu ele aldı. Muayene için onam verilmeyen olgularda zorla muayene yapılamayacağını belirten Arıcan, Adli Tıp uzmanları aleyhine açılan davalar hakkında örnekler sundu. Arıcan konuşmasında, hasta-hekim ilişkileri, muayene ve örnek alma, zor kullanma, adli tıp uygulamalarında raporlama ve kullanılan formlar konularında açıklamalarda bulundu.

Panelin öğleden sonraki ikinci oturumunu Sağlık Hukuku Merkezi BaşkanıAv. Ümit Erdem yönetti. Bu oturumda konuşan Sağlık Hukuku Merkezi Genel Sekreteri Av. Funda Işık Özcan,‘Aydınlatılmış Onam Mevzuatı’hakkında bilgi verdi. Aydınlatılmış onamın uluslararası belgelerdeki dayanağı olarak Lizbon, Amsterdam ve Bali sözleşmelerini, Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesini, Hasta Hakları Avrupa Statüsünü sayan Özcan, ulusal mevzuatımızda yer alan kanun, tüzük, yönetmelik, talimat ve etik kurallar hakkında açıklamalarda bulundu.

Av. Sevgi Akbenlioğlu,  ‘Konsultan Hekim ve Aydınlatılmış Onam’konusu üzerinde durdu. Tıbbi konsültasyonu ‘hekimler grubunun hastalığa tanı koyması çalışması’ olarak niteleyen Akbenlioğlu, konsültasyon tipleri, sınıflandırılması ve konsültasyon mevzuatı hakkında bilgi verdi.

Klinik Araştırmalarda Aydınlatılmış Onam’ konusuna değinen Av. Bilge Aydın Temiz, sağlık hukukunun çok hızlı değişimler göstermesine rağmen devletin bu alana müdahalesinin giderek arttığını söyledi. Klinik Araştırmalar Yönetmeliğinin çok ayrıntılı olarak düzenlendiğini, klinik araştırmalarının tıp biliminin gelişmesine büyük katkı yaptığını belirten Temiz, klinik çalışmalarının irade özerkliği, zarar vermeme, yarar sağlama ve dağıtıcı ve denkleştirici adalet ilkesine göre yürütüldüğünü, bu ilkelerin temelde, insan hakları ve insan onurunun en üst düzeyde korunmasını hedef aldığını vurguladı.

Panelin son konuşmacısı Sağlık Hukuku Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Gültezer Hatırnaz Erol ‘Yargı Kararlarında Aydınlatılmış Onam’konusunu ele aldı. Erol, konuya ilişkin 4 Yargıtay kararını hatırlattı ve değerlendirmelerde bulundu.
Panelin oturum aralarında soru-cevap bölümü gerçekleştirildi. Oturum sonlarında ise konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.