11 Ocak 2013 Cuma

Biber gazı öldürüyor mu? (HaberTürk)...


ZÜLFİKAR ALİ AYDIN / GAZETE HABERTÜRK
zaydin@cyh.com.tr



Adli Tıp Kurumubiber gazı nedeniyle öldüğü iddia edilen kalp ve KOAH hastası Hacı Zengin’le ilgili raporu tamamladı: “Biber gazıtemiz havada 10 dakikada vücuttan çıkar. Kalp, damar, akciğer hastası biber gazına maruz kalırsa gaz hastalığı tetikleyerek hastanın ölümüne neden olur”
İstanbul’da yaşayan Hacı Zengin, 18 Mart 2012’de, BDP’nin düzenlemek istediği Nevruz kutlamalarına katılmak üzere Kazlıçeşme’ye gitti. Polis, kalabalığa biber gazı ve copla müdahale etti.

Biber gazıyla müdahale edilen grup içerisinde yer alan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve kalp damar hastası olan 4 çocuk babası Hacı Zengin (57), Arnavutköy’deki evine gitti. Kısa süre evde dinlendikten sonra “Sıkıldım” diyerek hava almak için bahçeye çıkan Zengin fenalaşarak yere yığıldı. Hastaneye getirildiğinde hayatını kaybettiği belirlenen Hacı Zengin’in maruz kaldığı biber gazı ve darp nedeniyle öldüğü öne sürüldü. Tartışma yaratan ölüm ve şüpheler üzerine savcılık kararıyla Zengin’e Adli Tıp Kurumu’nda otopsi yapıldı. 10 ay sonra tamamlanan Adli Tıp Kurumu raporunda çarpıcı tespitler yer aldı. Raporda Hacı Zengin’in daha önce KOAH ve kalp damar hastalığı tedavisi gördüğü ve düzenli bir şekilde “fısfıs” olarak tabir edilen nefes açıcı “inhaler” kullandığı belirtildi.

‘GAZ 10 DAKİKADA VÜCUTTAN ÇIKAR 
Kimya İhtisas Dairesi uzmanları da Zengin’in kanında ve akciğerlerinde uyuşturucu/uyutucu madde dışında biber gazının etken maddeleri olan “Capcaisin ve dihydrocapsaisin” aradı fakat bulamadı. Ancak uzmanlar raporda; bilimsel tespitlere göre “Biber gazına maruz kalan kişinin temiz hava bulunan ortama alınması ve oksijen tedavisi uygulanması durumunda gazın 10-15 dakika içinde vücuttan elimine olduğunu” bildirdi. Raporda Zengin’in vücudunda biber gazının bulunamamasının normal olduğu şu ifadelerle anlatıldı: “Kişinin olay yerinde gaza maruz kaldığının kabulü halinde de olay yerinde bulunduğu zaman ile ölümü arasında geçen zaman nedeniyle ölüm sonrası otopsisinde alınan örneklerde bu gaz bulunamaz.”

BİBER TETİKLEDİ KALPTEN ÖLDÜ 
Adli Tıp uzmanlarının rapordaki en çarpıcı tespiti ise “Biber gazının kalp, damar ve akciğer hastası olan kişilerde ölümü tetikliyebileceği” yönünde oldu. Uzmanların oybirliğiyle hazırladığı raporun sonuç bölümünde şöyle denildi: “Kişide; KOAH ve kronik kalp damar hastalığı bulunduğu ve kişinin ölümünün kalp damar hastalığı sonucu meydana gelmiş olduğu, yakın mesafeden yoğun olarak capsain ve dihydrocapsaisin gazına maruz kaldığının kabulü halinde, bu maruziyetin de kendisinde mevcut KOAH ve kalp damar hastalığının aktif hale geçmesinde efor ve stres faktörüne ilave olarak etkili olabileceği oybirliğiyle mütalaa olunur.”

VÜCUDUNDA DARP İZİ VAR 
Hacı Zengin’in vücudunda “Darp” sonucu oluşan “ekimoz”da tespit edildi. Zengin’in sol kaş, sol omuz arka kısmı, sırt ve baş bölgesinde “ekimoz” bulunduğu bildirildi. Savculık rapor doğrultusunda soruşturmayı sürdürmeye karar verdi.
BAKAN ŞAHİN ‘BİTKİSEL’ DEMİŞTİ
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, biber gazıyla ölüm olaylarını bir soru önergesiyle gündeme getiren CHP Milletvekili Mehmet Kesimoğlu’na verdiği yanıtta, “Biber gazının ölüme neden olan kalıcı bir etkisi yoktur. Göz yaşartıcı OC gazı tamamen doğal bitkisel olup, insan sağlığı üzerinde kalıcı hiçbir etkisi olmadığına dair İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı tarafından verilmiş rapor mevcuttur” demişti.
BİR YILDA BENZER ÜÇ ÖLÜM
Son bir yılda Hacı Zengin’in ölümüyle benzer şekilde iki olay daha yaşandı. İlk olay 31 Mayıs 2011’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Artvin Hopa ziyareti sırasında yapılan protestolar sırasında meydana geldi. Kalp hastalığı olan emekli öğretmen Metin Lokumcu biber gazına maruz kaldıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti. Yalova’da 31 yaşındaki Çayan Birben, 7 Mayıs 2011’de iki grup arasındaki kavga sonrası olay yerine gelen polisin sıktığı biber gazından etkilendi. Hastaneye kaldırılan Birben kurtarılamadı.
BAKANLIK: BİBER GAZINDAN ÖLEN YOKTUR 
İzmir Barosu 14 Temmuz 2011’de İçişleri Bakanlığı’na dilekçe verip biber gazlı müdahalenin yasaklanmasını talep etti. Dilekçeye yanıt veren Bakanlık, “Bugüne kadar biber gazından etkilenerek insanların hayatını kaybettiğine dair resmi rapor yoktur” yanıtı verdi.

Hiç yorum yok: