23 Temmuz 2012 Pazartesi

Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası Hakkında BİR KİTAP...


Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası
http://www.istabip.org.tr/dosyalar/zs.pdf 



2005 yılında Hazine Müsteşarlığı tarafından, mesleki sorumluluk
sigortasına ilişkin düzenleme yapmak amacıyla Türk Tabipleri Birliği temsilcilerinin de yer aldığı bir
dizi toplantı yapılmıştır. Bu toplantılara TTB’nin yanı sıra; avukat, mimar-mühendis, muhasebeci, mali müşavir mesleklerinin temsilcisi olan meslek örgütleri de katılmıştır. Belirtmek gerekir ki söz konusu çalışmalara kadar, mesleki sorumluluk sigortalarına ilişkin genel nitelikte bir düzenleme bulunmamaktaydı.



Toplantıların ardından,  tüm meslekleri kapsayacak biçimde “Mesleki Sorumluluk Sigortası Genel şartları” adlı düzenleme yapılmış ve 16.03.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ardından ise 21.09.2006 tarihli Resmi Gazete’de  “Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası Klozu” yayımlanmış ve yürürlüğe konulmuştur. Bu süreçte TTB tarafından “Mesleki Sorumluluk Sigortası Genel Şartları”nda yer alan ve hekimleri olumsuz etkileyecek bir dizi düzenlemeye karfl› çıkılmıştır. Bu karşı çıkış sebebiyle,  “Genel Şartlar”ın “C.10. Klozlar ve Özel Şartlar” maddesine “Bu genel şartların eki niteliğindeki klozlar genel şartlara göre özel düzenlemeler içerebilir. Taraflar sigorta ettiren ve sigortalının aleyhine olmamak üzere özel şartlar kararlaştırılabilir.”
hükümleri eklenmiş ve hekimler lehine bazı özel düzenlemelere yer verilmesi sağlanmıştır. 

“Genel Şartlar” ve  “Kloz”un yayımlanmasının ardından, yani 2006 yılının sonundan itibaren de
sigorta şirketleri tarafından hekim mesleki sorumluluk sigortası poliçeleri hazırlanarak hekimler sigortalanmaya başlanmıştır.



Ancak bu noktada TTB’nin Sağlık Bakanlığı’na ve diğer ilgili kurumlara ilettiği önerilerinin yeterince karşılanmadığını belirtmek gerekir. TTB bu süreçte hastaların zararını karşılayacak, hekimleri yalnızca hastanın yararını gözeterek uygulama yapmaya özendirecek ve giderek hataları en aza
indirecek zorunlu kamusal bir sigorta sistemini savunmuştur.


http://www.istabip.org.tr/dosyalar/zs.pdf





Hiç yorum yok: