26 Eylül 2012 Çarşamba

Kanıt bulunması zor gözüküyor (AA)...

Prof.Dr. Ümit BİÇER



Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Biçer, Özal'ın kabrinde yapılacak incelemelerde zehirlenmeye ilişkin kanıt bulunmasının zor gözüktüğünü söyledi...
Adli Tıp Uzmanları Derneği(ATUD) Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer de 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın mezarının açılması işleminde Adli Tıp Kurumu görevlilerinin Avrupa protokollerinde belirlenen kurallara göre hareket etmesi gerektiğine işaret etti.
Tahlil sonuçlarının açıklanmasıyla iddiaların önüne geçilmesi için ''gözlemci'' bilim adamı önerisini getiren Biçen, aksi durumda kamuoyunun tatmin edilemeyeceğini öne sürdü.
''Özal'ın kabrinde yapılacak incelemelerde zehirlenmeye ilişkin kanıtların bulunması biraz zor gözüküyor'' diyen Biçer, şunları kaydetti: ''Bazı kimyasal maddelerin ve bu olayda kullanıldığı iddia edilen zehirlerin ceset içinde zamanla yok olması gibi bir durum var. Tahlillerde çok nadir olarak birtakım ağır radyoaktif metallere ve zehirlere rastlanabilir. Bazı örnekler ölenin kemik ve saçlarında kalmışsa bulguları elde etmek olanaklı. Fakat saptanabilecek bazı maddelerle zehirlendiğini söylemek bu durumda çok zor olacaktır. Usulüne uygun inceleme yapılarak vefat eden kişinin vücudunun temas ettiği toprak ve kefen gibi nesnelerle örnekleme yapılarsa zehir kalıntılarına ulaşma ihtimali var.''

Ankara Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hamit Hancı da Özal'ın mezarından alınacak örneklerle yapılacak tahlil sonuçlarının bir hafta içinde belirlenebileceğini söyledi. 
Tahlil yapılması kararını ''doğru'' olarak niteleyen Hancı, şüpheli durumların ardından yapılan mezarlık incelemelerinde bazı zehir türlerinin 10-15 yıl sonra da ortaya çıktığını vurguladı.
Cesetlerin üzerinde tespit edilebilen zehir türlerinden de söz eden Hancı, ''Aslında mükemmel cinayet yoktur, eksik inceleme vardır '' dedi.

Hiç yorum yok: