11 Mart 2013 Pazartesi

Yer: Adli Tıp, Ders: cinsel taciz! (AKŞAM)...


'Cinsel saldırı' dosyalarına gömülen Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi üyelerinden Adli Tıp'a 'empati' ziyareti... İki gün boyunca 6'ncı İhtisas Kurulu'nun düzenlediği panele katılan üyeler, çalışmaları yerinde izledi, artan tacizi masaya yatırdı.
Ercan ÖZTÜRK / İSTANBUL
- 'Cinsel saldırı', 'çocuklara cinsel istismar', 'reşit olmayanla cinsel ilişki' gibi davalara bakan Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi üyeleri, Başkan Fevzi Elmas ile Adli Tıp Kurumu'nu ziyaret etti.
- İKİ gün boyunca kurumda kalan üyeler, 'Cinsel istismar', 'çocuklara cinsel saldırı' gibi olguları inceleyen 6'ncı İhtisas Dairesi'nin çalışmalarını yerinde gördü.
- MUAYENELERİN hangi şartlarda ve nasıl yapıldığı hakkında bilgi alan üyeler, daha sonra muayenesi yapılmış olguların kurul tarafından değerlendirme, tartışma ve karar sürecine katıldı.
- DAHA sonra 6'ncı Adli Tıp İhtisas Kurulu Başkanı, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Tutkun'un mode-ratörlüğünü yaptığı panele katılan üyeler ile 'cinsel istismar'la ilgili nasıl bir çalışma yapılacağının yol haritası çıkartıldı.

YASADAKİ KARŞILIKLAR
- PANELDE 'Kurul'un işleyişi, beden veya ruh sağlığının bozulması kavramının erişkinlerde ve çocuklarda nasıl değerlendirildiği' konuları tartışıldı.
- PROF. Dr. Hamdi Tutkun cinsel saldırı olayları sonucunda mağdurlarda hangi psikiyatrik tabloların ortaya çıkabileceği, bu tabloların hangilerinin ne şekilde yasanın kastettiği manada ruh sağlığında bozulma olarak değerlendirildiği gibi konuları içeren bir sunum gerçekleştirdi.
- PROF. Dr. Salih Zoroğlu da çocuklarda cinsel istismar sonrası ortaya çıkabilecek psikiyatrik tabloları, bu tabloların nasıl değerlendirilmesi gerektiği konularını içeren sunum yaptı.
- BAŞKAN Elmas ise Ceza Dairesi olarak kendilerinin yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Turistlere taciz merkezi
ÖZELLİKLE Ege Bölgesi'nde cinsel istismarın artması nedeniyle Adli Tıp Kurumu Muğla'da iki katlı bir merkezi hayata geçirdi. Burada görev yapan uzmanların geçen günlerde iki haftalığına İngiltere'ye gittikleri, oradaki çalışma yöntemleri hakkında bilgi aldıkları öğrenildi. Türk uzmanlar, cinsel istismar olgularında nasıl çalıştıklarını İngilizlere anlattı. İngilizler de bu tarz vakalarda nasıl bir yol izlediklerini Türk uzmanlara aktardılar. Daha sonra da İngiltere'den Konsolosluklar Başkanlığı'ndan yetkililer Muğla'daki merkezde incelemeler yaptı. İki ülke kurumlarının koordineli bir şekilde çalışma yapmak için sık sık bir araya gelme kararı alındı. Muğla'daki merkeze şu ana kadar bir dosyanın da gelmediği öğrenildi.

Hiç yorum yok: