1 Ekim 2013 Salı

3. TIP HUKUKU GÜNLERİ'NİN ARDINDAN...

Dr. Hayrettin DALOKAY anısına düzenlenen “3. TIP HUKUKU GÜNLERİ” başlıklı bilimsel etkinlik 26-27 Eylül 2013 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Bilimsel etkinlik 26 Eylül Perşembe günü 09:00-17:00 saatleri arasında “Adli Belge İncelemeleri” konulu bir çalıştay ile başladı. Çalıştaya Adli Tıp Kurumu ve Adli Tıp Anabilim Dalları'nda görevli 26 doktor katıldı. Çalıştay açılış konuşmaları Prof. Dr. Sermet KOÇ ve Doç. Dr. Faruk AŞICIOĞLU  tarafından yapıldı. Çalıştay programı İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı ve İ.Ü. Adli Tıp Enstitüsü toplantı salon ve laboratuarlarında gerçekleşti. İlk olarak Doç. Dr. Rıza YILMAZ tarafından belge tanımlaması, türleri ve terminoloji konusunda katılımcılara eğitim verildi. Sonra Doç. Dr. İsmail BİRİNCİOĞLU adli belge incelemelerinde inceleme öncesi dikkat edilmesi gerekli hususlar anlattı. Doç. Dr. İsmail ÇAKIR tarafından ise uygulamalı olarak adli belge incelemeleri alanında kullanılan alet ve ekipman tanıtıldı. Öğleden sonraki eğitimlerde Uz. Dr. Mustafa UZUN tarafından “Kimlik Belgeleri”, Doç. Dr. İsmail BİRİNCİOĞLU tarafından ise “Sahtecilik” konuları bol uygulamalı örnekler eşliğinde interaktif şekilde sunuldu. Bu sunumlarda eğitimcilere Kirman YOLCU asistanlık yaptı. Saat 16:30 da yapılan ölçme değerlendirme sonrası Prof. Dr. Gürsel ÇETİN tarafından çalıştay kapanış konuşması yapıldı.

27 Eylül 2013 Cuma günü saat 09:00 da Cerrahpaşa Tıp Fak. Oditoryumunda Dr. Hayrettin DALOKAY’ı anma toplantısı başladı. Prof. Dr. Sermet KOÇ tarafından merhum DALOKAY’ın hayatından kesitler, adli tıp ve adli bilimler alanlarına sağladığı katkılar barkovizyon gösterimi şeklinde sunuldu. Toplantı katılımcıları arasında Dr. Hayrettin DALOKAY’ın oğlu Av. Mustafa DALOKAY ve kızı Sedef DALOKAY KULAÇOĞLU da vardı. Mustafa DALOKAY ve Uz. Psikolog Güray AKIN kendisiyle olan anılarını anlatırken salonda duygusal anlar yaşandı. Anma toplantısı sonunda, Dr. DALOKAY’ın oğlu ve kızına Adli Tıp Uzmanları Derneği ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı adına  birer plaket verildi.

“Adli Belge İncelemeleri” konulu panelde oturum başkanlığını Prof. Dr. Gürsel ÇETİN yaptı. Panelde ilk olarak Doç. Dr. Rıza YILMAZ tarafından adli belge incelemelerinde Dr. Hayrettin DALOKAY dönemine kadar olan tarihsel süreç anlatıldı. Uz. Psikolog Güray AKIN ise DALOKAY dönemi ve sonrasındaki uygulamalar, olanaklar, yaşanan sorunlar anlatıldı. 3. konuşmacı Doç. Dr. İsmail BİRİNCİOĞLU sayısal değerler eşliğinde günümüzde ulusal ve uluslar arası alanda adli belge incelemelerinin durumundan bahsetti. İstanbul Barosu avukatlarından Turgay DEMİRCİ ise adli belge incelemeleri konusunda hukuksal değerlendirmeler ve bu yöndeki sıkıntıları anlattı. Son konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Ömer KURTAŞ adli belge incelemelerinde yaşanan sorunların gerekçelerini ve çözüm için yapılması gerekenleri anlattı.

27.09.2013 Cuma günü 15:00-17:00 saatleri arasında çalıştaya katılan 26 kursiyer ve eğitmenler ATK Başkanlığı Fizik İhtisas Dairesi Adli Belge İnceleme Laboratuarını ziyaret ettiler.  ATK Başkanlığı ziyaretinde başta Doç. Dr. Fatih YAĞMUR ve Prof. Dr. H. Bülent ÜNER olmak üzere kurum yetkilileri tarafından sıcak, samimi bir şekilde karşılandılar. Laboratuarda Uz. Dr. İlhami KÖMÜR tarafından çalıştaya katılanlara örnek belgeler üzerinde özellikle VSC 6000 HS cihazı eşliğinde kısa kısa deneysel anlatımlar ve kısa bir sunum yapıldı. Daha sonra ATK küçük toplantı salonunda Doç. Dr. Fatih YAĞMUR tarafından bir hoş geldin konuşması ve Kurumu tanıtan bir video gösterimi yapıldı, çay ikram edildi.

Ölümü üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen ülkemizde özellikle adli belge incelemeleri alanının gelişmesine büyük katkıları olan Dr. Hayretti DALOKAY’a olan vefa borcumuzu bu toplantı ile gecikmeli de olsa yerine getirmeye çalıştık. Bu toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen tüm kurum ve kişilere çok teşekkür ediyoruz. Adli tıp ve adli bilimler alanlarına emek veren değerlerin unutulmaması gerektiğini vurguluyor, anma toplantıları geleneğinin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. 

Saygılarımızla...   
3. TIP HUKUKU GÜNLERİ
DÜZENLEME KURULU ADINA
Prof.Dr.Sermet Koç
Doç.Dr.İsmail Birincioğlu
Yrd.Doç.Dr.Muhammet Can

3. TIP HUKUKU GÜNLERİ'NDEN FOTOĞRAFLAR...





 




Fotoğraflar: Doç.Dr.İsmail Birincioğlu Arşivi

Hiç yorum yok: