Prof.Dr. M. Kerem Doksat: İDİ ÂMİN SENDROMU...
Tam adı İdi Âmin Dada Oumee olan bir çocuk vardı, muhtemelen 1920’lerde doğmuştu. Uganda’nın Kuzeyindeki Katoliklikten İslâmiyet’e geçen Kakwa kabilesinden gelmekteydi.
Çok genç yaşta babası tarafından terk edildi. 1941’de Bombo’daki İslâmî bir okula kaydoldu ama burayı da sâdece biraz İngilizce öğrendikten sonra orayı da terk etti ve ne olduğunu hâlâ tam olarak bilemediğimiz birçok işe girip çıktı. Yâni ne tahsil hayatı hakkında, ne de çocukluk ve gençlik dönemi hakkında elimizde, 2013 senesinde dahi sağlıklı bilgi var!
Kendisinin hem âkil (yiyici) hem de âkil-ül beşer (yamyam) olduğunu biliyoruz. Sık sık sofrasını insan eti süslemişti.
Kendisinin hem âkil (yiyici) hem de âkil-ül beşer (yamyam) olduğunu biliyoruz. Sık sık sofrasını insan eti süslemişti.
Kendisine yapılan “seni bu yamyam kibrin öldürecek” ikazlarına hiç aldırış etmedi!
Her türlü ihâlede, devlet işlerinde kendi adamlarını, yandaşlarını kayırdı; sevmediklerine ize azap çektirdi. Bütün ülkesini perişan edecek antlaşmalara, kararlara gözü kara bir şekilde fevrîce, Batı’nın ve emperyalizmin uşaklığını da yaparak imza attı.
1946’da İngiliz sömürge ordusuna bağlı Afrika Kraliyet Tüfekli Birliği’ne (King’s African Rifles – KAR) katıldı.
İngilizlerin Kenya’daki Mau Mau Ayaklanması’na (1952-1956) karşı giriştiği harekâtta görev aldı.
Emperyalistlerle el ele bir Uganda Lideri!
1951-1960 yılları arasında Uganda ağır sıklet boks şampiyonluğunu elinde tuttu. Ayrıca ünlü bir ragbi (Rugby) oyuncusuydu; bunun ne kadar spor sayılabileceğini hâlâ ben bilemiyorum. Bölgedeki düşmanı Tanzanya Devlet Başkanı Julius Nyerere’yi aralarındaki anlaşmazlığı ringde çözmeye davet etti, hem de rakibi avantajlı olsun diye bir kolunu sırtına bağlayarak dövüşeceğini söyledi.
Uganda’nın 1962’de bağımsızlığına kavuşmasından önce subay rütbesi alan birkaç Ugandalı askerden biri olan İdi Âmin, ülkenin yeni devlet başkanı ve başbakanı Apolo Milton Obote ile yakın dostluk kurdu.1965’te Zaire’deki ayaklanmacılarla kurduğu ilişkinin skandala yol açması, 1966’da Ordu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesini engellemedi. Obote ile arasının açılması üzerine 1970’te bu görevinden alındı.
25 Ocak 1971’de Devlet Başkanı Obote’nin bir gezi için Singapur’da bulunduğu sırada, askerî darbe yaparak Devlet Başkanı ve Silâhlı Kuvvetler Başkomutanı oldu.
1972’de Uganda’da yaşayan bütün Asyalıların (özellikle Hintler) 90 gün içinde ülkeyi terk etmelerini sağlayarak, onları sınır dışı etti ve yerlerine ülkedeki Müslüman azınlığı ve akrabalarını, Hintlerden kalan üretim araçlarının başına getirdi.
Ana hobileri arasında balık tutmak, yüzmek vesâirenin yanında “Kur’ân-ı Kerîm’i ezberlemek”de vardı.
O kadar büyük zulüm uyguladı ki, sırf “filleri sevmiyorum” diye bir sürü fili de katlettirdi ve çok para ediyor diye dişlerini sökmek için fillere saldıran yandaş ve paramiliter kuvvetler fil soykırımı yapınca, yeni nesil filler antisosyal özellikler gösterip insanlara saldırdı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kaçak avcılıkla savaşan ekipler, Garamba Millî Parkı’nda 30 yıllık mücadelelerinde ilk kez bu derece dehşet verici bir manzara ile karşılaştılar. Karşılarında her biri kafalarından tek bir kurşunla vurulmuş 22 fil duruyordu. Filleri öldürenler arkalarında tek bir iz bırakmamışlardı ama yetkililer fil ölümlerinden, fildişlerinin peşindeki Uganda ordusunu sorumlu tutuyordu. Millî Park yetkilileri, Uganda ordusunun filleri helikopterden ateş ederek vurduğunu ve en az bir milyon Amerikan Doları değerinde fildişini kaçırdıklarını söylediler.
Uganda’yla İsrail arasındaki ilişkilere son vererek Libya ve Filistin’in yanında yer aldı. Bu duruma tepki olarak 1973’te ABD ve 1976’da İngiltere, Uganda’daki temsilciliklerini kapattılar. 1976’da da kendisini “ömür boyu devlet başkanı” ilân etti. Genellikle aşırı milliyetçi, Uganda-İslâm sentezcisi bir tutum takındı. 1976 Temmuz ayında Filistinliler tarafından kaçırılan ve içinde İsrailli ve başka Yahudi yolcuların bulunduğu bir Fransız yolcu uçağının Uganda’ya inmesine izin vererek olaya doğrudan karıştı. İsrailli özel kuvvetlerin düzenlediği operasyonda biri dışında tüm rehinelerin kurtarılması ile itibârı büyük ölçüde zedelendi.
İdi Âmin’in yönetimi sırasında politik baskı, etnik ayrımcılığın yanı sıra insan hakları ihlâlleri yoğun şekilde gündeme geldi. Uluslararası gözlemciler ve insan hakları gruplarının tahminlerine göre, 100.000 ilâ 500.000 insan İdi Âmin’in yönetimde olduğu dönemde öldürüldü.
1978 Ekim ayında Tanzanya tarafından desteklenen Uganda Ulusal Kurtuluş Ordusu adlı gerillaların saldırıları başladı. Sonunda 13 Nisan 1979’da isyancı gerillalar başkent Kampala’ya ulaşmadan önce ülke dışına kaçtı.
Önce Libya’ya geçti, ardından Suudî Arabistan’a yerleşti; kısa bir süre sonra eşlerinden ikisi ve 22 çocuğu da yanına yerleşti. 1989’da gizlice Uganda’ya geçmek üzere geldiği Zaire ile Uganda arasında krize yol açtı. Kongo Hükûmeti, Âmin’i Uganda’ya teslim etmeyi reddetti ve Suudî Arabistan’a dönmesini sağladı. 20 Temmuz 2003 tarihinde, Âmin’in eşlerinden birisi olan Madina, Böbrek yetmezliği sebebiyle Cidde’de Kral Faysal Specialist Hastanesi’nde komada olduğunu ve ölüme yakın olduğunu bildirdi. İdi Âmin, hayatının geri kalanında Uganda’ya dönmesine izin vermesi için Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni’ye yalvardı ama yüz bulamadı.
İdi Âmin, 16 Ağustos 2003 tarihinde, Cidde’deki bir hastânede öldü ve Cidde Ruwais Mezarlığına gömüldü.
Yâni, ismi Âmin olan bu sosyopatın yaptıkları sâdece bir insanlık suçu olarak tarihe geçti.
Yâni, ismi Âmin olan bu sosyopatın yaptıkları sâdece bir insanlık suçu olarak tarihe geçti.
Burada anlatılanlar, bir psikiyatri hocası olarak teklif ettiğim yeni bir sendromun önce sizlerle paylaşılmasından ibârettir.
Kaynaklar kısmına gerek duymadım çünkü sözlerime güveneceğinize itimadım var.
Günümüzdeki kişilerle ve olaylarla herhangi bir ilişkisi varsa, tamamen tesadüfidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder