10 Mart 2014 Pazartesi

ÖTENAZİ İZMİR'DE MASAYA YATIRILDI...

ötanazi,rektörden şok sözler,Mehmet Füzün, ötanaziyi cerrah olarak tasvip ediyorum,Ötanaziyi tasvip ediyorum


IHA
Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAHUM) ve Avrupa Genç Hukukçular Derneği (ELSA) işbirliğiyle, “Ötenazide Güncel Gelişmeler ve Yasal Durum” konulu panel DESEM Bordo Salon’da düzenlendi. Oturum başkanlığını Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Petek’in yaptığı panele SAHUM Müdürü Prof. Dr. Erdem Özkara, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Pınar Bacaksız, Gazeteci Banu Şen, Hukuk Fakültesi Öğrencisi İlayda Koyuncu konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, toplumda her işin başının sağlık olarak bilindiğini ancak, adaletin olmadığı bir toplumda sağlığın hiçbir öneminin olmadığını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Füzün, Türkiye Cumhuriyeti yasalarının, memurunu sahtekar ve hırsız, vatandaşını da potansiyel düşman gözüyle bakılarak hazırlandığını belirterek, “Birey çok önemlidir. Bireyin, devlete karşı haklarının korunması gerekir. Bu haklar içinde, ötenaziyi bir cerrah olarak tasvip ediyorum. Izdırap içinde ölen hastalarımız var. Buna hakkımız olmadığını düşünüyorum. Bilinci yerinde olan insan iyileşme umudu yoksa, yaşamını sonlandırma hakkı olmalıdır. Doğan insan, ölüm gerçeği ile birlikte dünyaya gelir, ölümü de rahat bir şekilde olmadır “diye konuştu.
SAHUM Müdürü Prof. Dr. Erdem Özkara, Ötenazi’nin iyileşemeyeceği ve dayanılmaz acıları ölümüne kadar süreceği tıbbi olarak kabul edilmiş olan, durumu kendi ve yakınlarınca bilinen, zihinsel yeterliliğe sahip bir kişinin kendi özgür iradesiyle yaşamını sonlandırma isteği olarak ifade edildiğini söyledi. Prof. Dr. Özkara, ötenazi çalışmalarının eski Roma Uygarlığı döneminde bile tartışıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Dünyada güncel yaklaşımlara bakıldığında Hollanda, Belçika ve Uruguay’da istemli ötenazi uygulanıyor. Son olarak Hollanda’da ağır anomalili yeni doğanlara da ötenazi yasalaştı. ABD’de ise pasif ötenaziye tüm eyaletlerde genel olarak göz yumulurken, yardımlı intihar 23 eyalette suç olarak tanımlandı. Belçika, aktif ötenaziyi yasallaştıran ikinci AB üyesi ülke oldu. Ülkemizde ise ötenazi yasada açıkça belirtilmemiştir. Ancak öldürme başlığı altında değerlendirilmektedir. Ötenazi konusunda ülkemize özgü koşulların araştırılması ve buna uygun yaklaşım geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sağlık ve sigorta sisteminin de, ötenaziyle yakından ilgilendiği gerçeği göz ardı edilmemelidir. ”
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Pınar Bacaksız ise ötenazi konusunda ülkemize uygun çözümler getirilmesi gerektiğini belirtirken, Gazeteci Banu Şen ise ötenazinin medyadaki yansımaları konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Hiç yorum yok: