10 Mart 2014 Pazartesi

SAĞLIK HUKUKUNDA AYDINLATILMIŞ ONAM...



    











İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezince düzenlenen ‘Sağlık Hukukunda Aydınlatılmış Onam’ konulu panel 22 Şubat 2014 Cumartesi günü saat 13.00’da Orhan Adli Apaydın Konferans Salonunda yapıldı.
İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek açılış konuşmasında Sağlık Hukuku Merkezinin çalışmalarını övdü ve yapılan çalışmalarla sağlık ve hukuk dünyasına katkı sağlandığını, bunun da küçümsenmemesi gerektiğini söyledi.
Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Av. Ümit Erdem de, Merkezin Mart ayında yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Hukuku Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gürkan Sert’in yönettiği panelin ilk oturumunda söz alan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Fulya İlçin Gönenç ‘Özel Hukuk Açısından Aydınlatılmış Onam’ konusuna açıklık getirdi. Tıp alanında özerkliğe gösterilen saygının uygulama alanındaki yansımasını ‘aydınlatılmış onam’ olarak tanımlayan Gönenç, onam için hasta ile hekim arasında bir vekâlet sözleşmesi olması gerektiğini vurguladı. Gönenç hekimin sözleşme ilişkisinden doğan yükümlülüklerinin ‘teşhis ve tedavi’, ‘Sır saklama’, ‘kayıt tutma’ ve ‘aydınlatma’ olarak belirlenebileceğini söyledi.

Aydınlatılmış onam konusuna ceza hukuku açısından yaklaşan Yrd. Doç. Dr. Barış Erman, ‘aydınlatılmış onam’ yerine ‘Rıza’ demeyi daha uygun bulduğunu, rızanın Türk Ceza Kanunu m.26/2’de yer aldığını belirtti. İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi ve Hasta Hakları Yönetmeliği çerçevesinde konuyu irdeleyen Erman, rızayı verecek kişi dışındakilere ancak rızayı veren kişinin izni ile bilgi verilebileceğini, rızayı verecek kişilerin dışında kalan kişilerin iradelerinin dikkate alınmayacağını vurguladı. Erman konuşmasının kalan bölümünde, varsayılan rıza, rızanın geri alınması, beyin ölümü ve rızasız müdahalenin sonuçları konularında açıklamalar yaptı.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Nadir Arıcan,  ‘Adli Tıp Uygulamalarında Aydınlatılmış Onam’ konusunu ele aldı. Muayene için onam verilmeyen olgularda zorla muayene yapılamayacağını belirten Arıcan, Adli Tıp uzmanları aleyhine açılan davalar hakkında örnekler sundu. Arıcan konuşmasında, hasta-hekim ilişkileri, muayene ve örnek alma, zor kullanma, adli tıp uygulamalarında raporlama ve kullanılan formlar konularında açıklamalarda bulundu.

Panelin öğleden sonraki ikinci oturumunu Sağlık Hukuku Merkezi BaşkanıAv. Ümit Erdem yönetti. Bu oturumda konuşan Sağlık Hukuku Merkezi Genel Sekreteri Av. Funda Işık Özcan,‘Aydınlatılmış Onam Mevzuatı’hakkında bilgi verdi. Aydınlatılmış onamın uluslararası belgelerdeki dayanağı olarak Lizbon, Amsterdam ve Bali sözleşmelerini, Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesini, Hasta Hakları Avrupa Statüsünü sayan Özcan, ulusal mevzuatımızda yer alan kanun, tüzük, yönetmelik, talimat ve etik kurallar hakkında açıklamalarda bulundu.

Av. Sevgi Akbenlioğlu,  ‘Konsultan Hekim ve Aydınlatılmış Onam’konusu üzerinde durdu. Tıbbi konsültasyonu ‘hekimler grubunun hastalığa tanı koyması çalışması’ olarak niteleyen Akbenlioğlu, konsültasyon tipleri, sınıflandırılması ve konsültasyon mevzuatı hakkında bilgi verdi.

Klinik Araştırmalarda Aydınlatılmış Onam’ konusuna değinen Av. Bilge Aydın Temiz, sağlık hukukunun çok hızlı değişimler göstermesine rağmen devletin bu alana müdahalesinin giderek arttığını söyledi. Klinik Araştırmalar Yönetmeliğinin çok ayrıntılı olarak düzenlendiğini, klinik araştırmalarının tıp biliminin gelişmesine büyük katkı yaptığını belirten Temiz, klinik çalışmalarının irade özerkliği, zarar vermeme, yarar sağlama ve dağıtıcı ve denkleştirici adalet ilkesine göre yürütüldüğünü, bu ilkelerin temelde, insan hakları ve insan onurunun en üst düzeyde korunmasını hedef aldığını vurguladı.

Panelin son konuşmacısı Sağlık Hukuku Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Gültezer Hatırnaz Erol ‘Yargı Kararlarında Aydınlatılmış Onam’konusunu ele aldı. Erol, konuya ilişkin 4 Yargıtay kararını hatırlattı ve değerlendirmelerde bulundu.
Panelin oturum aralarında soru-cevap bölümü gerçekleştirildi. Oturum sonlarında ise konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.





































































Hiç yorum yok: