Prof.Dr. Ahmet Nezih KÖK Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Atatürk Ünv.Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı |
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde halen Türkçe ve İngilizce eğitim verilmekte olup, anket 222 öğrenciye uygulanmıştır. Öncelikle söylemem gereken, sonuç, kurumsal manada bizleri onurlandıran sonuçtur. Bu, “Neden Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi?” sorusuna yüzde 30 oranında verilen “Fakültenin köklü, eğitimin kaliteli olması” yanıtıdır.
Öğrencilerimizin yüzde 80’i devlet liselerinden gelmekte olup Anadolu liseleri ve Fen liseleri ilk iki sıradadır. Kız ve erkek öğrenci oranlarımız hemen hemen aynıdır. Öğrencilerimizin yüzde 13’ü tıp dışında bir tercih yapmamış olup tıp fakültesi dışında tercih yapanların yüzde 73’ü ikinci tercih olarak ya diş hekimliği fakültesini ya da eczacılık fakültesini seçmiştir. Bu oran da anlamlıdır. Çünkü; öğrenciler sağlık alanında faaliyet göstermek istemektedirler.
Öğrencilerimizin yüzde 93’ü hekimlerin toplum içinde saygın olduklarını belirtmekte, yüzde 57’si hekimlerin sorunları olduğunu belirtmektedir. Öğrencilerimiz tarafından ileri sürülen sorunlar arasında; tam gün yasası, hekime şiddet, çalışma şartlarının zorluğu ilk sıralarda yer almıştır. Öğrencilerimizin yüzde 90’ı hekim olduklarında mutlu olacaklarını beyan etmişlerdir. Bu mutluluk beyanı, aslında ülkeye, cumhuriyete, yüce milletimize güvenin bir sonucudur. Ülkemiz geleceğinin sağlık alanındaki teminatı olan öğrencilerimizin özellikle geleceğe ilişkin bu olumlu düşüncelerini gerçekleştirmede sağlık politikalarını belirleyenlere büyük sorumluluk düştüğünü söylemek herhalde gereksizdir.
“Neden tıp fakültesini seçtiniz?” sorusuna öğrencilerimizin yüzde 21’i “Çocukluktan beri idealimdi” diye cevap verirken, yüzde 18’i “İnsana hizmet etmek için” diye yanıtlamıştır. Bu cevaplar geleceğin hekimlerinin etik ve insani yaklaşımlarının nasıl olacağını ortaya koyan somut belgelerdir. Öğrencilerimizin yüzde 25’i hangi uzmanlık alanını seçeceği hakkında bir fikre sahip olmadığını belirtirken, yüzde 75’i daha 1. sınıfta uzmanlık alanını belirlemiştir. Bu alanlar arasında 21 farklı uzmanlık alanı zikredilmektedir. Bu da öğrencilerimizin bu konudaki farkındalığını ortaya koymaktadır.
Türkiye’nin sağlık işlerini yerine getirecek, şekillendirecek öğrencilerimizin başarılı olmasında en büyük faktör hiç kuşkusuz ki çocukluklarından beri içinde yaşadıkları bu ülkenin gerçeklerini, değerlerini, hassasiyetlerini bilmeleri olacaktır. Bu konuda bir sürü atasözü, deyim, hikâye söyleyebilirim. Ama; şu söz, herhalde yeterli olacaktır: “Beni ancak benden biri anlayabilir.”
Kaynak: http://www.medimagazin.com.tr/authors/ahmet-nezih-kok/tr-iste-bizim-ogrencilerimiz-72-62-3015.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder