23 Aralık 2011 Cuma

ATUD YARGITAY GÖRÜŞMESİ...

Adli Tıp Uzmanları Derneği olarak, başkanımız Prof.Dr.Ümit BİÇER, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 2011/76 sayılı  kararı nedeniyle "beden ve ruh sağlığı"nın bozulması hususunda dün Yargıtay 1. Başkanvekili İhsan Akçin ile telefonla görüşmüştür.

YAPILAN GÖRÜŞMEDE;
1. Yargıtay'ın kararını olumlu bulduğumuzu, ancak Adli Tıp Kurumu İhtisas kurullarına benzer bir "kurul" tanımlamanın sakıncalarından söz edildi.
a. Bazı anabilim dallarının 5 kişilik heyeti oluşturmak adına konuyla ilgisi olmayan uzmanları heyete dahil ettiklerini,  bunun da hedeflenen amaca uygun olmadığını, yasak savmak adına hareket edileceği endişesi karşı karşıya kalacağımız paylaşılmıştır.
b. Oluşturulması gereken "heyet" vurgusunun doğru olmadığını, uygulamada sıklıkla "sağlık kurulu" raporlarında olduğu gibi aslında bir hekimin konuya vakıf olup diğerlerinin imza attığını, mevzuatta 5 kişilik bir bilirkişi  heyetinin tanımlanmadığını, aslında bunun gerekli olmadığı açıklanmıştır.

2. Ancak bu konudaki görüşlerimizi yüz yüze paylaşarak yaşanan sorunları daha rahat anlatabileceğimizi, farklı hususları da bu görüşmede ele alabileceğimizi, hatta bu görüşmede ilgili uzmanlık derneklerinin başkanları ile de gelebileceğimiz bildirilmiştir.

3. Başkan; bu görüşmeden mutluluk duyacağını, Ocak 2012'de görüşmemizin uygun olduğunu, görüşmeye 14. Ceza Dairesi'nin üyelerinin de davet edileceğini ve bu konuyu birlikte ele alabileceğimizi belirtmiştir.

ÖZETLE YARGITAY'IN VURGULADIĞI BAŞLIKLAR;
1. Yapılan düzenlemenin konunun hassasiyeti ve kamuoyunda yaratılan tartışmalar nedeniyle; uygun olmayan, nedensellik bağı yeterince açıklanmayan, gerekçelendirilemeyen ve kendi içinde çelişki yaratan görüşlerden kaynaklandığını;

2. Raporlarda adli tıp uzmanının olmazsa olmaz olduğunu, çocuk psikiyatrisi ve diğer uzmanlardan da görüş alınmasını düşündüklerini;

3. Heyette yer alan uzman sayısı ve uzmanlık alanları hususunda başkaca bir öncelikleri olmadığını, gerekçeli ve yeterli raporların kabul edilebileceğini,

4. Bu konunun birlikte ele alınabileceğini; ancak bu konuda öncelikle adli tıp uzmanları ile birlikte olmak isteyeceklerini belirtmişlerdir.

Sonuç olarak Ocak 2012'nin ikinci haftasında Yargıtay üyeleri ile yüz yüze karşılıklı görüşülmesi kararlaştırılmıştır.

ATUD ADINA YAPILACAK GÖRÜŞMEDE;
*Yeterli uzman bulunmayan üniversite, eğitim hastaneleri ve şube müdürlükleri hususu da ele alınacaktır.
* Yargıtay'la ATUD adına yapılacak olan görüşmede yukarıda saydığımız veya unuttuğumuz tartışma başlıkları konusunda değerli grup üyelerinin görüş ve önerilerini bekliyoruz.

ADLİ TIP UZMANLARI DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU

Hiç yorum yok: