18 Nisan 2012 Çarşamba

SAĞLIKTA ŞİDDETTE SON NOKTA: ÖLÜM

BASINA VE KAMUOYUNA
SAĞLIKTA ŞİDDETTE SON NOKTA: ÖLÜM
Gaziantep’de görev yapmakta olan Uzm.Dr. Ersin Arslan isimli meslektaşımız bir hasta yakınının bıçaklı saldırısına uğramış ve ne yazık ki yaşamını yitirmiştir. Hemen her gün onlarca sağlık çalışanı, hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete uğramaktadır.  Bu şiddetin kaynağı, sağlık alanındaki olumsuz etkileri giderek daha fazla hissedilen "Sağlıkta dönüşüm" politikalarıdır. Bu şiddetin nedeni sağlık çalışanları değildir. Ancak, "Hekimler ve sağlık çalışanları hedef" haline getirilmiştir.
Bizler "Adli tıp uzman ve asistanları" olarak uzmanlık alanımız gereği, şiddetin gerçek boyutunun insan yaşamında yarattığı olumsuzlukların etkisine en yakın tanıklık eden alanda çalışmaktayız. Sağlıktaki sorunlar şiddetle çözülemez.
Hiç kimse bu cinayeti “cehalet”le, “tepki”yle, “münferit”likle açıklamaya kalkmasın. Taammüden öldürüldü Dr. Ersin Arslan. Göz göre göre öldürüldü.
Yıllardır, sağlık ortamının vahşi bir şiddet ortamına dönüştüğünü, sürekli olarak saldırıya uğradığımızı, hekimlere-sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artık dayanılmaz boyutlara geldiğini, can güvenliğimizin olmadığını söyledik, söylüyoruz.
Durumun vahametini kavrayıp tedbir alması gereken yetkililer ise kulaklarını tıkadılar, gözlerini yumdular, olan biteni seyretmekle yetindiler; daha da kötüsü hastaları hekimlere-sağlık çalışanlarına karşı kışkırtmaya devam ettiler.
Gün geçmiyor ki, siyasi iktidar ve Sağlık Bakanlığı her oturumda, her konuşmada ve her hastane ziyaretinde,“paracı doktorlar, gözü hastanın cebinde hekimler, işini yapmayan doktorlar, alo 184’ ü arayın düzeltelim bu hekimleri” gibi halkı hekimlere ve sağlık çalışanlara karşı kışkırtan ifadeler kullanmasın.
Türkiye’nin bütün sağlık kurumlarında çalışan bütün hekimler-bütün sağlık çalışanları isyan halinde.
Bizler Türkiye’de etkili-yetkili herkesi sağlık çalışanları ve hekimler üzerinden kışkırtıcı, onur kırıcı ve hekimlik mesleğini ayaklar altına alan açıklamalar yapmamaya çağırırken,
Meslek örgütümüz Türk Tabipleri Birliği’nin “19 Nisan 2012 Perşembe günü bütün Türkiye’de hep birlikte sağlıkta şiddete karşı tepkimizi göstereceğiz ve 19 Nisan 2012 Perşembe günü (acil servisler ve adli olgular dışında) sağlık hizmeti vermiyoruz” açıklamasını ATUD olarak destekliyoruz.
ADLİ TIP UZMANLARI DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU

Hiç yorum yok: