20 Mayıs 2013 Pazartesi

Adli Bilimler Dergisi Mart 2013 sayısı Çıktı...


Adli Bilimler Dergisi 2013 Mart
YAZILAR LİSTESİ
Araştırma Makaleleri
1       ADLİ BELGE  İNCELEMELERİNDE İMZA VE YAZININ MÜREKKEP YAŞI TAYİNİ Salih Cengiz
2       İNSAN İSKELETLERİNİN TARİHLENDİRİLMESİNDE DİĞER BULUNTULARIN ROLÜ: ADLİ ANTROPOLOJİK ve ARKEOLOJİK BİR ARAŞTIRMA Özgür Bulut, Semih Bol, Yasin Ataç, Veli Sevin
3       MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELEDE YENİ BİR BOYUT; ANTALYA DOST ELİ PROJESİ Ali Yılmaz

Derleme Yazılar
1       NÜKLEER ADLİ BİLİM VE İNCELEME KONULARI Haluk Yücel, Gaye Özgür Çakal, Alptuğ Özer Yüksel, Rufiyet Kurt, Esra Uyar, Salih Güven, Hamit Hancı
2       SUALTI OLAY YERİ İNCELEMESİ – SUALTI KRİMİNALİSTİĞİ Mehmet Akif Eker, Yakup Gülekçi
3       ÖZGÜR İRADE Aslı Çağlar
Editörün Önsözü
Adli Bilimler Dergisi 2013 yılının birinci (Mart) sayısında, üç araştırma makalesi ve üç derleme yazı yer almaktadır.
Araştırma makalelerinden “Adli Belge İncelemelerinde İmza ve Yazının Mürekkep Yaş Tayini”nde, bir belge üzerinde bulunan mürekkebin dinamik fizikokimyasal özelliklerini kullanarak fenoksi etanolün kaybolma hızı ile diğer  yapısal değişimleri HPLC ile inceleyerek mürekkep yaş tayini metotlarının kullanılmasının geliştirilmesi amaçlanmış; “İnsan İskeletlerinin Tarihlendirilmesinde Diğer Buluntuların Rolü: Adli Antropolojik Ve Arkeolojik Bir Araştırma”da, Ankara-Ulus bölgesinde yürütülen alt yapı çalışmaları esnasında bulunan iskelet ve seramik buluntuları antropolojik ve arkeolojik açılardan analiz edilerek iskelet buluntularının biyolojik profili, birey sayısı belirlenmiş ve travma analizi yapılmış ve bu iskelet buluntuları ile birlikte bulunan seramik parçasının arkeolojik analizi yapılarak iskeletlerin tarihlendirilmesine çalışılmış; “Madde Bağımlılığı ile Mücadelede Yeni Bir Boyut; Antalya Dost Eli Projesi”nde, bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele kapsamında gerçekleştirilen önemli bir proje ve bununla ilgili anket çalışması ve sonuçları ortaya konmuştur.
Derleme yazılardan “Nükleer Adli Bilim Ve İnceleme Konuları”nda, nükleer adli bilim genel metodolojisi örneklenmiş nükleer adli olaylar kullanılarak açıklanmış, nükleer ve radyoaktif maddelerin karakterizasyonunda en sık kullanılan radyometrik analiz yöntemleri hakkında bilgi verilmiş; “Sualtı Olay Yeri İncelemesi – Sualtı Kriminalistiği”nde, su ortamlarında  oluşan, su ortamına bağlantılı olarak gelişen veya kara ortamında başlayıp su ortamında devam eden adli vakaların çözümende yeni gelişen bilim dallarından biri olarak, su altında delil araştırma yöntemleri incelenmiş; “Özgür İrade” isimli çalışmada ise, özgür irade kavramı felsefi, dini, hukuki açılardan irdelenerek uygulamadaki belirsizliklerin giderilmesi ve çelişkili sonuçların doğramısının engellenmesi vurgulanmıştır.
Dergimizin Aktiviteler bölümünde yer alan Editörden Mektup’ta Prof. Dr. Hamit Hancı tarafından kaleme alınan “Mobbing, İşkence ve/veya Eziyettir” başlıklı yazı yer almaktadır.
Keyifli okumalar dileğiyle,
Eşref Küçük
Editör Yardımcısı

ADLİ BELGE  İNCELEMELERİNDE İMZA VE YAZININ MÜREKKEP YAŞI TAYİNİ
DETERMINATION OF THE AGE OF INK ENTRIES FROM QUESTIONED DOCUMENTS
Prof Dr. Salih Cengiz*
* İstanbul Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü Fen Bilimleri Anabilim Dalı
İletişim Bilgileri: İ.Ü. Adli Tıp Enstitüsü Cerrahpaşa 34340 Email: salihcengiz@gmail.com

ÖZET
Bu çalışmanın amacı belgeler üzerindeki mürekkeplerin dinamik fizikokimyasal özelliklerini kullanarak fenoksi etanolün (PE) kaybolma hızını geleneksel uçucu organik maddeler gibi TD-GC/MS ile ve birbirine dönüşerek solan crystal violet (CV) methyl violet (MV) Tetramethyl Para Rosaniline(TPR)  boyalarının solması ve diğer  yapısal değişimleri HPLC ile inceleyerek mürekkep yaş tayini metotlarının kullanılmasını geliştirmektir.
Aynı belgede mürekkep boyalarının zamanla metil kaybederek solmalarını incelemek için yazı üzerinden 1.2 mm lik delgilerle yazı mürekkebi örneği alınır ve 0.5 ml metanolle 5 dakika çekitlenir. Bu çekitten 20 mikrolitrelik kısım HPLC nin C-18 kolonuna enjekte edilerek methanol asetonitril and fosfat tampon gradiyenti ile elue (elution) edilir. Elde edilen kromatogramlar belge üzerindeki mürekkeplerin yaşlarını tayin etmek üzere karşılaştırılır.
Bu çalışmada kullanılan yöntemlerin deneyleriyle bir yıllık PE kaybolma eğrisi ve boya kromatogramlarının arasındaki farkla iki olgunun mürekkep yaşları arasındaki fark irdelenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Adli bilimler, mürekkep yaşı, adli belge, fenoksi etanol.

İNSAN İSKELETLERİNİN TARİHLENDİRİLMESİNDE DİĞER BULUNTULARIN ROLÜ: ADLİ ANTROPOLOJİK ve ARKEOLOJİK BİR ARAŞTIRMA

THE ROLE OF OTHER FINDINGS ON DATING OF HUMAN SKELETONS: A FORENSIC AND ARCHAEOLOGICAL STUDY

Dr. Özgür BULUT*
 Semih BOL**
Yrd. Doç. Dr. Yasin ATAÇ***
Prof. Dr. Veli SEVİN****

 *           Antropolog, Uzman, Kriminal Polis Laboratuvarı, Antropolojik İnceleme Birimi, Ankara
**      Arkeolog, Asistan, Kriminal Polis Laboratuvarı, Antropolojik İnceleme Birimi, Ankara
***     Kriminalistik Uzmanı, Polis Akademisi, Adli Bilimler Enstitüsü, Ankara
***     Arkeolog, Bağımsız Araştırmacı, İzmir


ÖZET
Bu araştırmada, Ankara - Ulus bölgesinde yürütülen alt yapı çalışmaları esnasında bulunan ve adli vaka kapsamında laboratuarımıza gönderilen iskelet ve seramik buluntuları antropolojik ve arkeolojik açılardan analiz edilmiştir. Bu kapsamda, iskelet buluntularının biyolojik profili (yaş, cinsiyet ve boy tahmini), birey sayısı belirlenmiş ve travma analizi yapılmıştır. 

Bununla birlikte, söz konusu iskelet buluntuları ile birlikte bulunan seramik parçasının arkeolojik analizi yapılarak iskeletlerin tarihlendirilmesine çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Adli Antropoloji, Adli Arkeoloji, İskelet Buluntuları, Kimliklendirme

MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELEDE YENİ BİR BOYUT; ANTALYA DOST ELİ PROJESİ
NEW DIMENSION ON FIGHT AGAINST DRUG ADDICTION; ANTALYA DOST ELI PROJECT
Dr. Ali YILMAZ[1]
İletişim Bilgileri:
Antalya Emniyet Müdürlüğü, Konyaaltı/ANTALYA
aliyilmaz@egm.gov.tr

ÖZET
Bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı kişilere fiziksel, psikolojik, sosyal zararlar verdiği gibi bireylerin bir araya gelmesinden oluşan toplum da bundan olumsuz etkilenmektedir. Bağımlılık yapıcı maddelerle mücadelede birçok kuruma görev düşmektedir. Bu kurumlar sıralamasında polis üst sıralarda yer almaktadır. Bu bilinçle hazırlanmış,  başarıyla uygulanmış ve hala uygulanmakta olan ‘Dost Eli’ projesinden elde edilen bir kısım verilerin yer aldığı bu çalışma birçok kurum ile de paylaşılarak bağımlılıkla mücadeleye katkı sağlaması amaçlanmıştır.          
Anahtar kelimeler: Madde bağımlılığı, “Antalya Dost Eli”.

NÜKLEER ADLİ BİLİM VE İNCELEME KONULARI
NUCLEAR FORENSICS AND ITS INVESTIGATION TOPICS 

Prof. Dr. Haluk YÜCEL,* Yrd. Doç. Dr. Gaye Özgür ÇAKAL,*
Alptuğ Özer YÜKSEL,* Rufiyet KURT,* Esra UYAR,* Dr. Salih GÜVEN, **
Prof. Dr. Hamit HANCI**

* Ankara Üniversitesi, Nükleer Bilimler Enstitüsü, 06100 Tandoğan Ankara
** Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Cebeci Hastanesi Adli Tıp AD Mamak, Ankara

İletişim Bilgileri:
Prof. Dr. Haluk Yücel
Adres: Ankara Üniversitesi, Nükleer Bilimler Enstitüsü, 06100 Tandoğan Ankara
Tel: 0312 2128577 / 2702
Faks: 0312 2153307
E-posta: haluk.yucel@ankara.edu.tr

ÖZET
Bu derlemede, nükleer adli bilim genel metodolojisi örneklenmiş nükleer adli olaylar kullanılarak açıklanmakta, nükleer ve radyoaktif maddelerin karakterizasyonunda en sık kullanılan radyometrik analiz yöntemleri hakkında bilgi verilmektedir. 1992 yılında 800'den fazla radyoaktif ve nükleer madde kaçakçılığı olayının, IAEA’ya rapor edilmesi nedeni ile nükleer adli bilimin başlangıcı​​, 1990'larda eski Sovyetler Birliği'nin dağılması ile ilişkilendirilir. Son yıllarda, nükleer adli bilim tekniklerinin geliştirilmesinde oldukça büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Uranyum, plütonyum, toryum gibi nükleer ve diğer radyoaktif maddelerin yasadışı ticareti ağırlıklı olarak toplumsal farkındalığın veya kamusal bilincin seviyesine bağlıdır. Nükleer kaçakçılık malzemeleri terör örgütleri tarafından yönlendirildiği zaman, sadece ülke güvenliğine değil, aynı zamanda uluslararası topluma da ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu tür malzemelerin yakalanması durumunda, radyolojik tehlike veya malzemenin kökenine ilişkin içerdiği güvenlik tehdidi ile ilgili doğru bilgi elde etmek için bir dizi nükleer adli bilim analizi yapılmak zorundadır. İlk bakışta, nükleer adli bilim, milli istihbarat ve polis kriminal ya da adli zabıta gibi yasa uygulayıcılarının amaçlarına hizmet ediyor görünmektedir. Ancak, radyoaktif madde zehirlenme olayları dikkate alındığında, nükleer adli bilim analizleri doğrudan bireyin sağlığı ve hayatı ile ilgilidir. Nükleer adli bilim süreci, hem nükleer adli bilim analizlerinden elde edilen bilgiyi hem de mevcut veri tabanları ve klasik adli bilim teknikleriyle sağlanan dış kaynaklı bilgiyi kullanarak, ele geçirilen malzemenin gruplandırılmasını, karakterizasyonunu ve nihayet malzemenin “nükleer nitelendirilmesini” içerir.
Anahtar Kelimeler: Nükleer Adli Bilim, Nükleer Malzeme, Radyoaktif Madde, Yasa Uygulama,  Nükleer Nitelendirme, Ülke Emniyeti, Alfa Spektrometrisi, Gama Spektrometrisi, Sıvı Sintilasyon Tekniği.

SUALTI OLAY YERİ İNCELEMESİ – SUALTI KRİMİNALİSTİĞİ
UNDERWATER CRIME SCENE INVESTIGATION – UNDERWATER CRIMINALISTIC

Mehmet Akif EKER[2]
Yakup GULEKÇİ[3]
ÖZET:
Olay yeri incelemesi ile ilgili araştırmaların çoğu öncelikle kara parçası üzerinde uygulanmaktadır. Sualtı olay yeri incelemesi ise %70’inden fazlası su olan dünyamızda kritik bir öneme sahiptir.[1]
Bir yazar, dalış ekibi uzmanı, avukat, polis, adli makamlar, adli bilimler uzmanı, deniz arkeologu, kriminalistik başta olmak üzere çeşitli disiplinlerden sualtı kanıt kurtarma ve araştırma amaçlı çalışmalar yapmakta ve bu çalışmaların amacı; gemi aracı kundakçıları, katiller, intiharlar, boğulmalar, cinayetler,  vasıta gömmesi, silahlar, araçlar, kara ve hava kazalar vb. gibi unsurları araştırma ve soruşturmaya  yönelik olmaktadır. [1]
Su ortamlarında  oluşan, su ortamına bağlantılı olarak gelişen veya kara ortamında başlayıp su ortamında devam eden adli vakalar ülkemizin coğrafi yapısı sebebiyle sık sık karşılaşılan durumlarındandır. Adaletin temini, suç ve suçluların tespiti açısından; su altında delil araştırma yöntemleri ilgi gören ve gelişen bilim dalları arasına girmektedir.[2]
Anahtar Kelimeler: Sualtı olay yeri incelemesi, kriminalistik, adli dalış, adli kolluk, delil


ÖZGÜR İRADE
FREE WILL
                                                       Aslı Çağlar
ÖZET
İnsanlarda karar alma ve bu kararları uygulayabilme özgürlüğü doğuştan gelen bir zihin gücüdür. Ancak bu zihin gücü insanlara sınırsız olarak verilmemiştir. Tarihte çeşitli alanlarda özgür irade ile ilgili açıklamaların yapılması, özgür iradeye verilen önemin göstergelerinden biridir. Bu açıklamaların farklı olmasında ise bazı çalışmaların yetersiz olması, düşünsel, dilsel gibi sınırlılıkların olması etkili olmuştur. Hukukumuz da dahil olmak üzere uluslararası düzenlemelerde –yetersiz kaldığı yerler olmakla beraber- birçok mevzuatta özgür iradeden söz edilmiş, özgür iradenin olmadığı yerlerde gerçekleştirilen eylemlerin sonuç doğurmayacağı ifade edilmiştir. Bu tür düzenlemelerin olması insan haklar bakımından önemlidir. Düzenlemelerin yetersiz kaldığı, çelişkilere yol açtığı yerlerde insan hakları kriterleri dikkate alınarak değerlendirme yapıldığında bu eksiklikler büyük ölçüde giderilecektir. Ancak özgür iradenin de dikkate alınarak daha açık düzenlemelerin yapılması, böylece uygulamadaki belirsizliklerin giderilmesi ve çelişkili sonuçların doğması engellenmelidir.
Anahtar Kelimeler: Özgür irade, irade hürriyeti, insan hakları, alkol, cezai sorumluluk.

AKTİVİTELER
Editörden Mektup:
MOBBİNG , İŞKENCE VE/VEYA EZİYETTİR

Prof. Dr. Hamit Hancı

Hiç yorum yok: