7 Mayıs 2013 Salı

YARGI TIP ETİĞİNE MÜDAHALE ETMEYE DEVAM EDİYOR, EDİRNE’DE ÇOCUK HAKLARI ÇİĞNENİYOR...


BASIN AÇIKLAMASINA DAVET 
YARGI TIP ETİĞİNE MÜDAHALE ETMEYE DEVAM EDİYOR
EDİRNE’DE ÇOCUK HAKLARI ÇİĞNENİYOR

Değerli basın emekçileri,
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Adli Tıp Uzmanları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Gürcan Altun cinsel saldırı şüphesi ile yargı tarafından muayene edilmesi istenilen çocukları, yaptığı açıklama ve bilgilendirmelere rağmen çocukların ısrarla reddetmesi sonucu muayene etmediği yani   “zorla” muayene etmediği için yargılanıyor.
Edirne’de, benzer bir dava 2010 yılında; yine adli tıp uzmanlarına karşı açılmış;  yargılama meslek etiğine uygun davranan meslektaşlarımızın beraati ile sonuçlanmıştı.
Ne yazık ki bir kez daha; aynı gerekçelerle açılan bu dava ile anlıyoruz ki; istismar mağduru çocukların haklarını gözeten hekimlik uygulamaları suç sayılıyor.
Oysa Çocuklar; devletin, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin güvencesi altındadır, olmalıdır.
Adli Tıp Uzmanları Derneği ve TTB olarak; bu davanın Edirne’de yargının çocuk hakları ile imtihanı olduğunu düşünüyoruz.
Bir kez daha ve umarız son olarak; yargı mensuplarını ulusal yasa, yönetmelik ve genelgelere, yanı sıra Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere uygun davranmaya, yargılama sırasında çocukların kırılganlığını unutmadan hoyrat uygulamalara  son vermeye davet ediyoruz.
Adalet Bakanlığı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu göreve çağırıyor, çocukların üstün yararı ilkesine aykırı uygulamalar yapan sorumlular hakkında gerekli işlemleri yapmalarını ve bundan sonraki hatalı uygulamaları önlemek için gerekli talimatları vermelerini bekliyoruz.
Edirne Adliye Sarayı 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde 09.05.2013 Perşembe günü saat 10.00’da görülecek dava sonrasında yapacağımız basın açıklamamıza katılımınızı bekler, çalışmalarınızda başarılar dileriz.  
TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
ADLİ TIP UZMANLARI DERNEĞİ
TARİH: 09 Mayıs 2013
Saat:  12.00

YER: EDİRNE ADALET SARAYI BAHÇESİ ÖNÜ

Hiç yorum yok: