14 Mayıs 2013 Salı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ADLİ BİLİMLER ENSTİTÜSÜ...


KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ADLİ BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
23 Mart 2012 Cuma günü yayınlanan 28242 sayılı Resmi Gazetede karar sayısı 2012/2908 Adli Bilimler Enstitüsü KTÜ Rektörlüğüne bağlı olarak Adli Bilimler Enstitüsü kurulmuştur.

Müdür : Prof. Dr. Yavuz ÖZORAN
Müdür Yardımcısı : Doç. Dr. Nurşen TURAN YURTSEVER
Enstitü Sekreteri: Süleyman ÖZTÜRK


MİSYONU
Adli Bilimler Alanında:
Eğitim-Öğretim; Mezuniyet Sonrası doktora ve sertifikalı lisans ve yüksek lisans programlar, Akademik etkinlikler düzenlemek,
Araştırma; Disiplinler arası sınırları kaldırarak bilgi akışı sağlamak, sorunlara bilimsel-yenilikçi çözümler getirmek,
Güncel bilimsel gelişmeleri yakalamak,
Bilgi ve teknoloji üretimini sağlamak,
Referans Bilirkişilik Hizmeti; Hızlı, güvenilir, yetkin, tarafsız, gizlilik ilkelerine bağlı, insan haklarına saygılı bilimsel bilgi ve görüş oluşturmak.

VİZYONU
Adli Bilimler alanında, ulusal ve uluslararası camiada kabul bulan, saygın, bilim ve teknolojide öncü, profesyonel eğitim sağlayan, çağın gereklerine göre kendini sürekli yenileyen, ihtiyaç duyulduğunda güvenilir, tarafsız, yetkin bilirkişilik hizmeti sunan, multidisipliner akademik kurum olmak.

AMAÇ VE HEDEFLER
Günümüzde çağdaş tıp eğitim-öğretim ve sağlık uygulamalarında, Adli Tıp İnsan Hakları, Hasta Hakları ve Etik değerler bağlamında giderek artan önem taşımaktadır. Bunun ötesinde Adli Bilimler uygulamaları daha geniş multidisipliner yaklaşımın olmasa olmaz nitelik taşıdığı ve bu alanda danışmanlık ve bu amaçla lisansüstü ve doktora eğitimini zorunlu kılmaktadır. Temelde Tıp-Hukuk birlikteliğine dayanan ve Adli Bilimler kapsamına girebilecek farklı disiplinleri içeren eğitim-öğretimin mezuniyet sonrasında gerçekleştirilmesi yalnızca çağdaş Adli Bilimler Enstitüsü'nce sağlanabilecektir.Bu amaçla hedefimiz; Adli Bilimler alanında tarafsız ve yetkin danışmanlık hizmetinin yanı sıra Adli Bilimler alanında Lisansüstü  ve Doktora Eğitim ile Ulusal ve Uluslar arası çapta araştırmalar yapılmasıdır.

Tıp Bilimleri
Özellikle Tıp Dalında Adli Bilimler Uzmanı olmak üzere,  Adli Patoloji,  Adli Psikiyatri,Adli Farmakoloji Adli Travmatoloji Adli Radyoloji Adli mikrobiyoloji Cinsel Suçlar Bilimi Adli pediatri Adli Obstetrik ve Jinekoloji Adli Genetik  Adli Diş Hekimi ve Adli Tıp Kurumunun ihtiyaç duyduğu uzmanların yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Amaç, Sağlık alanında çalışanlara Hukuk ve Adli Bilimler ile ilgili bilgi ve becerilerin geliştirilmesidir. Bu Anabilim Dalına yalnızca uzman hekimler ve diş hekimleri kabul edileceklerdir. Doktora eğitimlerinde meslek derslerinin yanı sıra kriminalistik ve temek hukuki yaklaşımları içeren ders programı uygulanacaktır.

Fen Bilimleri
Fen Bilimleri Dallarında, Eğitim görmüş kişilerin bu bilgilerini adli amaçla kullanabilmelerini sağlamak üzere Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi vermek amaçlanmıştır.     Yukarıda belirtilen amaçla; Yüksek Lisans ve Doktora Eğitim Programları kapsamında Adli Toksikoloji, Adli Seroloji, Adli Hemogenetik, Sereloji Adli Entolomoloji Adli Palinoloji Adli  Farmakoloji Balistik Belge İncelemesi,Ses ve Görüntü Analiz Bilimi Adli Hemşirelik Adli Otomotiv Yangın İncelemeleri Bilimi Adli Meteoroloji Adli astronomi  Adli Mühendislik Adli Bilişim, Olay Yeri İnceleme, Antropoloji yer alacaktır. Mesleki derslere ek olarak Adli Tıp ve Temel Hukuki yaklaşımları içeren ders programı uygulanacaktır. Kimya, Biyokimya, Kimyagerlik, Kimya Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Eczacılık, Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Mikrobiyoloji, Fizik, Fizik-Astronomi, İstatistik Bölümü, Makine Mühendisliği, Matematik Bölümü, Jeoloji, Coğrafya Bölümü, Sosyal Antropoloji, Kara Harp Okulu, Polis Akademisi mezunları, bu Anabilim Dalı Programlarına katılabileceklerdir.

Sosyal Bilimler
Hakim- Savcılar, Avukatlar başta olmak üzere hukukcuların Adli Bilimler ile ilgili güncel konularda bilgilendirilmesi özellikle çağdaş kriminal teknik yöntemler hakkında aydınlatılmaları amaçlanmıştır.Yukarıda belirtilen amaçla; Yüksek Lisans ve Doktora Eğitim Programları kapsamında Sağlık Hukuku, Adli Psikoloji, İnsan Hakları, Hasta Hakları  yer alacaktır. Mesleki derslere ek olarak Adli Tıp ve Temel Hukuki yaklaşımları içeren ders programı uygulanacaktır.  Yüksek Lisans ve Doktora Eğitim Programlarına Hukuk Fakültesi, Kriminoloji Adli Antropoloji ve Antropometri Adli İdentifikasyon ve Fasiyal Rekonstruksiyon Adli Akeoloji İstatistik Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Polis Akademisi, Kara Harp Okulu, İletişim Siyasal Bilgiler, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Felsefe, Yunan Dil Edebiyatı, İngiliz Dil Edebiyatı, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Uluslar arası İlişkiler, Sosyal Antropoloji, İş İdaresi, İşletme, Ekonomi Tekstil Bölümü, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Hemşirelik Yüksekokulu mezunları katılabileceklerdir.





Hiç yorum yok: