6 Mart 2012 Salı

İdari Yargı Özlük Haklarımız Konusundaki İtirazı Haklı Buldu!

Hatırlayacağınız gibi; adli tıp uzmanları ve adli tabiplik görevi yapacak hekimlere ödenecek ücretler 23.07.2010 tarih ve 6009 sayılı kanunun 30. maddesinde (3717 sayılı kanunun 2. maddesinde değişiklik) yeniden düzenlenmişti. Adalet Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı’nın 02.08.2010 tarihli 146 sayılı genelgesi ile usul ve esaslara ilişkin veriler yayınlanmıştı.

Adli Tıp Uzmanları Derneği yönetimi olarak, genelgenin yayınlanmasının hemen ardından Adalet Bakanlığı'na “Adli tıp uzmanlarının yapacağı ölü muayenesi ve otopsi işlemlerinin ücretlendirmesinde yol tazminatı üzerinden ücret belirlenmesinin” kabul edilemez olduğu yönündeki görüşümüzü iletmiş ve bu konuda gerekli girişimlerde bulunulacağını belirtmiştik.

Bilindiği gibi; Adli Tıp Kurumu (ATK) içerisinde çalışan meslektaşlarımızın hafta sonu ve/veya mesai saatleri dışında yaptıkları ölü muayene ve otopsi işlemlerinde söz konusu genelge uyarınca ayrıca bilirkişi ücreti belirlenmemekte; “Yol tazminatı” olarak 17,04 TL sarf tutarı ödenmekte; Kurum için de ayrıca bir fazla mesai ödentisi olmamaktadır.

Esasen 3717 sayılı kanunda yapılan bu düzenleme; “Daire dışında yapılması gereken her keşif” işlemine atıf yaparak  “Hakimlere, cumhuriyet savcılarına, askeri mahkemelerdeki subay üyelere, adli tabiplere, icra müdürleri ve yardımcıları ile icra işlemlerini yapmakla yetkili memurlara, hazine avukatlarına, hazine avukatı olmayan il ve ilçelerde davaları takibe yetkili daire amirleri ve 3402 sayılı Kadastro Kanunu’na göre yetkili kılınan kişilere (275); yazı işleri müdürlerine, hâkim veya Cumhuriyet savcısının kararı üzerine görevlendirilen sosyal çalışmacı, psikolog ve pedagoglara, muhakemat hizmetlerinde görev yapan memurlara, zabıt katiplerine ve ceza ve infaz kurum personeli hariç olmak üzere diğer adli ve idari yargı personeline (200); mübaşir ve hizmetlilere (150) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar yol tazminatı ödenir” biçimindedir. Bu durum; bilirkişi olarak görev yapan adli tıp uzmanının emek ve mesaisini bir yol gideri olarak görmekte ve hakim ve savcı ile eşitlemektedir. Bu haliyle;  CMK’nun 72. maddesine aykırı bir düzenleme yapılmıştır.

Yapılan bu düzenleme, aslında Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nın görüşünden farklı değildir. 11.02.2010 tarihinde ATK Başkanlığı tarafından Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen yazıda:

ATK merkez hizmet birimlerinde;

— Şüpheli ölümlerde cesedin bulunduğu yere(olay yeri, hastane vb) cumhuriyet savcısı ile gidilerek ölü muayenesi yapılmakta, defin ruhsatı düzenlenmekte ya da otopsiye gerek görülen vakalar ATK Morg İhtisas Dairesi’ne yönlendirilmekte ve ölü muayenesini(keşif) yapan heyete 3717 sayılı yasaya göre ücret takdir edilmektedir.

— Otopsi yapılmasına gerek görülen olguların otopsileri ATK Morg İhtisas Dairesi’nde yapılmaktadır. Mesai saatleri içerisinde yapılan otopsilerde herhangi bir ücret ödenmemekte, mesai dışı saatlerde yapılanlara (cumartesi, pazar ve resmi tatil günleri gündüz saatlerinde otopsi yapılmaktadır) 3717 sayılı yasaya göre ücret ödenmektedir.

Dr.Celil Demircan

— ATK taşra teşkilatında çalışmakta olan ATK mensubu hekimler tarafından yapılan ölü muayenelerinde(keşif) 3717 sayılı yasaya göre ücret takdir edilmekte, otopsi için ayrıca bir ücret ödenmemektedir. Üniversitelerde görevli olup, ek görevli olarak ölü muayenesi ve otopsi yapan öğretim üyelerine emek ve mesailerine karşılık ücret takdir edilmektedir.

Yukarıda özetlenen gerekçeler nedeniyle sahada çalışan meslektaşlarımız önemli bir özlük hak kaybına uğramıştır. Ancak, bu süreçte önemli bir gelişme yaşandı. 

Değerli meslektaşımız Dr. Celil DEMİRCAN tarafından bu konu yargıya taşınmış ve açtığı davada Antalya 2. İdare Mahkemesi kendisini haklı bularak “Mesai saatleri dışında ve resmi tatil günlerinde” adli tıp uzmanlarına “bilirkişi” sıfatına uygun olarak emeği ile orantılı ücret takdir edilmesi gerektiğine karar vermiştir.
Bu konudaki girişimleri nedeniyle Dr. Celil DEMİRCAN’a tüm meslektaşlarımız adına teşekkür ediyor, özlük haklarımızla ilgili yürütülen mücadelede üyelerimizin yanında yer aldığımızı belirtiyoruz. 
ADLİ TIP UZMANLARI DERNEĞİ YÖNETİM KURULU
Örnek kararı linkte yayınlıyoruz...

Hiç yorum yok: