2 Mart 2012 Cuma

III. Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi, 18-20 Mayıs 2012, İstanbul

Kongrenin Amacı: Günümüzde yürütülen aile ve sağlık politikaları, aileyi güçlendirmek adına birey olarak kadınları gözden çıkarabilmektedir. Kadınların bedenleri, emekleri ve kimlikleri üzerindeki eril tahakkümü göz önüne sererken, soyut değil somut eşitlik talepleri geliştirilmelidir. Tıp ve sosyal bilimlerin eleştiri imkanlarını kadınların dilinden dinleyerek paylaşmak, birleştirmek bir kadın dayanışması örneği olarak da önemlidir.
Aile, işleyişi ancak başka toplumsal alanlarla, özellikle de mesleki çalışma alanıyla eklemlenme biçimlerine bakılarak kavranabilecek bir alan, bir toplumsal mekandır. İşlevi yeniden üretim ve sosyalizasyon olan bir kurumdur. Bu işlev, eril ve dişil doğalara dayandığı ileri sürülen bir rol paylaşımı dolayımıyla gerçekleşir.
Toplumsal cinsiyet rollerinin öğretildiği ve yeniden üretildiği birim olarak aile, kapitalizmin ataerki ile oluşturduğu işbirliğinin de en küçük birimidir. Evliliğe dayalı, çiftin ve çocukların oluşturduğu aile tek “gerçek” aileymiş gibi görünür; diğer aile biçimlenmeleri de işlev bozukluğu ya da sapmaya işaret etmiş olur.
Kadın sağlığı alanında mücadele eden kadınlar olarak görmekteyiz ki kadınların gerçek toplumsal konumlarını geleneksel çerçeveler içinde yapılan aile tahlillerinden hareketle açıklamak günümüzde olanaksız hale gelmiştir. Kadınların faaliyetlerinin ailevi ve mesleki boyutlarını hem günlük hayatlarında, hem yaşam güzergahları içinde eş zamanlı olarak göz önüne alan araştırma çerçeveleri kurmak gereklidir. Toplumsal değişimin dinamiğini kavramak için, erkeklerle kadınlar arasında karşılaştırmalar yapılırken pratiklerle temsiller bir arada incelenmelidir.

Kadın bedeni üzerindeki eril tahakkümün en ileri düzeyi olan kadın cinayetlerinin ülkemizin gündemine yerleşmesi, ailenin bir dayanışma ağı olduğunun sorgulanmasını da beraberinde getirmiştir. Aile hukukunun feminist eleştirisi de cinsiyetler arasındaki güç ilişkilerinde içkin olan çelişkileri yavaş yavaş ortaya çıkarmaktadır: Evlilik içi tecavüzün pozitif hukukta (Türk Ceza Kanunu) tanınması bunun bir örneğidir. Diğer yandan aile, tıpkı onu oluşturan bireyler gibi, istihdamın esnekleşmesinin etkilerine maruz kalmaktadır. Kadınlar ücretli ve ücretsiz emek kıskacında esnek ve güvencesiz çalışmaya mahkum edilmektedir. Aile ve iş yaşamını uyumlulaştırmayı hedefleyen sosyal politikalar bu kıskacı kıracak sahici politikalar olmaktan uzaktır.
Bugün yürütülen aile ve sağlık politikalarının kadınların bedenlerini, emeklerini ve kimliklerini nasıl görünmez kıldığını açığa çıkarma sorumluluğuyla, 18-20 Mayıs 2012 tarihlerinde düzenleyeceğimiz III. Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresinde sosyal bilimlerle tıp biliminin eleştiri imkanlarının paylaşılması, birleştirilmesi amaçlanmaktadır. Ortak kongre örneğiyle bir kadın dayanışması örmenin, bütün kadınların sağlığına faydalı olacağına inanıyoruz.

Yeri: İstanbul, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Oditoryum
Tarihi: 18-20 Mayıs 2012
İşbirliği yapılan kurum: İstanbul Üniv. Kadın Sorunları Araş. ve Uyg. Merkezi (KSAUM)
Kongre Sekreteryası: Lale Tırtıl, Suzan Saner - TTB / Berrin Oktay, İÜ KSAUM
Bilimsel Sekreterya: Ayşegül Bilen - TTB / Aynur Soydan - İÜ KSAUM

Oturum konuları:
Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri
Şiddetin meşrulaştırılmasında medyanın rolü
Güvenli sığınmaevi modelleri
Toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden üretildiği birim olarak aile
Toplumsal cinsiyet ve sosyal politika
Lezbiyenlik ve geleneksel olmayan aile modelleri
Meta olarak annelik
Erken yaşta evlilikler
Ebelik mesleği ve kadının sağlığa ulaşmasındaki rolü
Atölyeler:
Kadın hekim öyküleri
Tıp öğrencileri atölyesi
Hemşirelik atölyesi
Kadın cerrahlar

Kurslar:
Kadın araştırmalarında yöntem
Cinsel saldırıların tıbbi değerlendirmesi
Sözlü ve poster bildiri kabul edilecektir.

Bildiri özetleri için son başvuru tarihi: 01.04.2012
Kongre kayıt ücreti 30 TL .
Hesap No:Garanti Bankası Ankara Ulus Şb. (012) 
IBAN:TR10 0006 2000 0120 0006 2973 33

Hiç yorum yok: