Toprak analizi ve diğer incelemeler yapılmadan kazılarda bulunan kemiklerin 100 yıllık olduğu sonucuna varılamayacağını söyleyen Biçer, Adli Tıp raporunun yetersiz olduğunu söyledi ve bağımsız inceleme için başvuru yapılabileceğini açıkladı.
Diyarbakır'da restorasyon çalışmaları sırasında bulunan kafataslarının en az 100 yıllık olduğunu açıklandı ancak cinsiyet veya yaş konusunda bir bulgu elde edilemediği ifade edildi.
Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer ise "Kafatasları bütünlüğünü korumuşsa, kişinin cinsiyeti ve yaşı konusunda belli aralıklarla da olsa bir yorum yapılabileceğini biliyoruz. Ama bunların bile yapılamadığı açıklandı" dedi.
Diyarbakır tarihi ile ilgili çalışmaları olan Yazar Mıgırdiç Margosyan da kentte 100 yıl önce İçkale denen bölgede Ermenilerin yaşadığını söyledi.
Margosyan, "1940'larda İçkale'de adliye gibi devlet binaları vardı" dedi.
Dişlerden DNA testi daha kolay
Diyarbakır'da 90'lı yıllarda Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Merkezi'nin (JİTEM) kullandığı bina ile Diyarbakır Kapalı Cezaevi ve Adliye Sarayı'nın bulunduğu Saraykapı'da 11 Ocak'ta başlayan kazılarda 34 kafatasına ve kemiklere rastlanmıştı.
Adli Tıp Kurumu'nun dünkü açıklamasıyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Biçer, bu kazılar sonucunda elde edilen kemiklerin bütünlüğünün korunup korunmadığını bilmediklerini ama kemiğe bakınca o kişinin yaşını, cinsiyetini, boyunu, sağ elini mi sol elini mi kullandığı gibi özellikleri yorumlama şansının olduğunu söyledi.
Biçer, "Bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra DNA incelemesine başvuruluyor. Ancak kemikler bütünlüğünü kaybetmişse DNA çalışmasından sağlıklı bir sonuç elde etmek zorlaşıyor" dedi.
DNA incelemesinin dişlerden daha kolay yapıldığını ve kemikler un ufak olsa bile dişlerden DNA elde edilebileceğini de sözlerine ekledi.
"Raporu görmediğimden, yalnızca çıkan haberler üzerinden yorumlama şansına sahibim. Açıklanan bilgiler ise yetersiz. Adli Tıp Kurumu, kamuoyuna açıklamasa bile konunun uzmanlarının olduğu bir toplantıda bilgileri paylaşabilir."
Biçer, yakınlarını kaybedenlerin avukatları aracılığıyla bu bulguları bağımsız bir heyetin incelemesi talebinde bulunabileceklerini söyledi ve bu talebin, soruşturmanın gizliliğine aykırı olmayacağını ifade etti.
Toprağın nem ve tuz oranı ve mineraller etkiler
"Sürecin başında Adli Tıp Uzmanları Derneği'nin ya da başka uzmanların bağımsız görüş bildirebileceğini, adli tıp süreci konusunda değerlendirme sunabileceğimizi belirtmiştik."
Tek başına kemiklere bakılarak değerlendirme yapılamayacağını söyleyen Biçer, şöyle devam etti:
"Toprağın özellikleri, nem oranı, tuzu, içerdiği mineraller, kemiklerdeki bozulmayı hızlandırabilir veya yavaşlatabilir. Bunlarla ilgili bir değerlendirme yapmadan 'kemiklerin yaşının 100 yıl olduğunu' söyleyemezsiniz."
"Ancak kamuoyuna açıklanan bilgilere bakıldığına incelemenin sadece kemik analiziyle sınırlı tutulduğu anlaşılıyor. Tabii inceleme yöntemlerini toprak analizini ve hazırlanan raporu görmeden kesin bir yorum yapmak mümkün değil." (AS)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder