3 Nisan 2013 Çarşamba

1. ADLİ TIP ASİSTAN KONGRESİ DEĞERLENDİRME-FOTOĞRAFLAR...


Birinci Adli Tıp Asistan Kongresi, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’nın İstanbul’da bulunan yerleşkesinde, 15-17 Mart 2013 tarihlerinde, 72’si Adli Tıp Kurumu’ndan, 57’si Üniversite Adli Tıp Anabilim Dallarından ve 2 si kardeş ülke Azerbaycan’dan olmak üzere toplam 131 adli tıp asistanı, Adli Tıp Enstitüsünden 2 adli bilimler yüksek lisans öğrencisi ve ile birlikte toplam 170 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Kongre açılışına İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Turan ÇOLAKKADI, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Hadi SALİHOĞLU, Düzce Cumhuriyet Başsavcısı SayınRamazan SOLMAZ ve Adalet BakanlığıTetkik Hâkimi Sayın İzzet ŞENSİZOĞLU katılmışlardır.
 
Kongre 15 Mart 2013 günü saat 09:00 da İstiklal Marşımızın okunması ve saygı duruşunun ardından Adli Tıp Kurumu asistan temsilcisi Sayın Dr. Erdinç ÖZDEMİR, Kongre Eş Başkanı ve Marmara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim üyesi Sayın Prof. Dr. Mehmet Akif İNANICI, Kongre Eş Başkanı ve Adli Tıp Kurumu Başkanı Sayın Doç. Dr. C. Haluk İNCE’NİN açılışkonuşmaları ile başlamıştır. 

Adli Tıp Kurumu Başkanı SayınDoç. Dr. C. Haluk İNCE açılışkonuşmasında Adli Tıp Kurumu’nun tarihi, Adli Tıp Kurumu’nun eski başkanları ve Adli Tıp Kurumu’na ve Türkiye’de adli tıbba yaptıkları önemli katkılardan bahsetmiş ve kendi başkanlık döneminde yapılan hizmetler hakkında bilgi vermiştir. Konuşmasının son bölümünde Adli Tıp Kurumu’nun gelecek vizyonu ve Türkiye Adli Bilimler Kurumu projesi ile ilgili bilgiler vermiş ve bu kurumunun gerçekleştirilmesi düşünülen yerleşkesini gösteren bir video sunumu yapmıştır.

Açılış Konuşmalarının ardından Adli Tıp Kurumu’na ve ülkemizde adli tıbba büyük emekler vermiş Adli Tıp Kurumu eski başkanlarına ve ebediyete intikal edenlerin yakınlarına özel olarak hazırlanmış teşekkür plaketleri takdim edilmiştir. 
Bu çerçevede merhum Prof. Dr. Cahit ÖZEN’İN teşekkür plaketi kızına, merhum Prof. Dr. Şemsi GÖK’ÜN teşekkür plaketi kızı Prof. Dr. Sevil ATASOY’A takdim edilmiştir.Prof. Dr. Özdemir KOLUSAYINDoç. Dr. Bilge KIRANGİL ve Prof. Dr. S. Serhat GÜRPINAR’IN hediyeleri ise bizzat kendilerine takdim edilmiştir. Prof. Dr. Sevil ATASOYProf. Dr. Özdemir KOLUSAYINDoç. Dr. Bilge KIRANGİL ve Prof. Dr. S. Serhat GÜRPINAR duygu ve düşüncelerine ifade eden kısa birer konuşma yapmışlardır.
Kongre açılış töreninin bitmesinin ardından konferans ve panellere geçilmiş olup “Adli Tıp Uzmanlık Eğitiminde Tez Süreci: Nereden Başlamalı? Nasıl Bitirmeli?” konulu konferans İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Sayın Prof. Dr. İmdat ELMAS’IN moderatörlüğünde Pamukkale Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı SayınProf. Dr. Kemalettin ACAR tarafından sunulmuştur. Ardından “Çocuk Cinsel İstismar Olgularına Yaklaşım ve Sürecin Yönetimi”konulu panel Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi SayınProf. Dr. Necmi ÇEKİN ve Marmara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Nesime YAYCI’NIN moderatörlüğünde Marmara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Sayın Dr. Sefer BİLGİ, Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Sayın Dr. Kenan KAYA ve Adli Tıp Kurumu’ndan Sayın Dr. Pınar BAKIR’IN sunumlarıyla gerçekleşmiştir. 

Öğle Yemeği’nin ardından “Initial Evaluation of Skeletonized Remains at Scene: Approach to Remains, Retrievaland Examination” konulu konferans Adli Tıp Kurumu Başkan Yardımcısı SayınDoç. Dr. Yalçın BÜYÜK’ün moderatörlüğünde FASE Başkanı Sayın Prof. Eugénia CUNHA tarafından sunulmuştur. Konferansı takiben “Etkin Bir Olay Yeri İncelemesi Nasıl Olmalıdır? Adli Tıp Uzmanının Olay Yeriİncelemelerindeki Yeri” konulu panel Dicle Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Başkanı Sayın Prof. Dr. Süleyman GÖREN ve Uludağ Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Recep FEDAKÂR’IN moderatörlüğünde Adli Tıp Kurumu’ndan Sayın Dr. Fatih ŞAHİN ve Sayın Dr. Cihan GÖKTÜRK ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Sayın Dr. Mehmet ALTINOK’UN sunumlarıyla gerçekleştirilmiştir.
Kahve arasının ardından günün son toplantısı olan “Ölü Muayenesi ve Otopsi: Her Ölü Muayenesi Otopsi Kararıyla mı Sonuçlanmalıdır?” konulu panel ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Abdi ÖZASLAN ve Adli Tıp Kurumu Birinci Adli Tıp İhtisas Kurulu Başkanı SayınDoç. Dr. İbrahim ÜZÜN’ÜN moderatörlüğünde Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan SayınDr. Nevriye TEMEL, Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Sayın Dr. Servet YANAL ve Adli Tıp Kurumu’ndan Sayın Dr. Ayşe KESKİN’İN sunumlarıyla gerçekleşmiştir.

Konferans ve panellerle geçirilen yoğun bir günün sonunda ülkemizin dört bir yanından gelen adli tıp asistanlarının birbirlerini daha yakından tanıma ve saygıdeğer hocalarımızla daha yakından diyalog kurma fırsatını bulabildikleri bir İstanbul Boğazı turu gerçekleştirilmiş ve akşam yemeği teknede yenilmiştir.

Kongrenin 2. Günü Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Bilal ÇALIŞKAN’IN katılımları ile başlamıştır. İkinci günün “Adli Tıp Uzmanlığının Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu ilk konferansı Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Gürol CANTÜRK’ÜN moderatörlüğünde Muğla Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Sayın Prof. Dr. Yasemin G. BALCI tarafından sunulmuştur. 
Kahve arasını takiben “Adli Tıp Uzmanlık Eğitimi: Mevcut Durumun Analizi ve Beklentiler Işığında Gelecek Projeksiyonu”konulu panel Ege Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ekin Özgür AKTAŞ ve Sakarya Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Sayın Doç. Dr. Hüdaverdi KÜÇÜKER’İN moderatörlüğünde Dicle Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Sayın Dr. Süleyman SİVRİ, Uludağ Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Sayın Dr. Selçuk ÇETİN ve Adli Tıp Kurumu’ndan Sayın Dr. Uğur KAYHAN’IN sunumlarıyla gerçekleşmiştir.
Panelin ardından “Sahada Adli Tıp Uzmanı Olmak: Yetkiler ve Sorumluluklar” konulu konferans Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Ramazan SOLMAZ’ın moderatörlüğünde Konya Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nden Sayın Uzm. Dr. Yusuf AYNACI tarafından sunulmuştur.
Öğle yemeğini takiben kongrenin son paneli olan “Adli Tıp Kurumunun Organizasyonu: Kurul ve Dairelerin Çalışma Alanları” konulu panel Adli Tıp Kurumu İkinci Adli Tıp İhtisas Kurulu Başkanı Sayın Doç. Dr. Ümit Naci GÜNDOĞMUŞ ve Adli Tıp Kurumu Üçüncü Adli Tıp İhtisas Kurulu Başkanı Sayın Uzm. Dr. A. Sadi ÇAĞDIR’IN moderatörlüğünde Adli Tıp Kurumu’ndan SayınDr. Azem İREZ, Sayın Dr. Ramazan ATLEN ve Sayın Dr. Hatice GÜLBEYAZ’IN sunumlarıyla gerçekleştirilmiştir. 

Panel ve konferansların ardından kongre değerlendirme, temenni ve kapanış konuşmalarıgerçekleştirildi. Adli Tıp Asistan Kongrelerinin iki yılda bir yapılması veİkinci Adli Tıp Asistan Kongresinin Dicle Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nın Ev sahipliğinde Adli Tıp Kurumu İle birlikte gerçekleştirilmesi karara alınmıştır. 
Yoğun geçen toplantıların ardından hava muhalefetine rağmen MİNİATÜRK gezisi yapılmışve ardından kongre kapanış yemeği MİNİATÜRK Sosyal Tesislerinde canlı müzik eşliğinde gerçekleştirilmiştir. 

17 Mart 2013 tarihinde “Temel Adli Osteoloji ve Kimliklendirme”, “Çocuk Cinsel İstismar Olgularında Görüşme Teknikleri”, “Biyolojik, Toksikolojik ve Histopatolojik Örneklerin Alınması ve Laboratuvara Ulaştırılması” ve “Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Araştırma Tasarımı” konulu 4 çalıştay adli tıp asistanlarının yoğun katılımıyla gerçekleşmiştir.












Hiç yorum yok: