3 Nisan 2013 Çarşamba

Ulusal Adli Tıp Öğrenci Kongresi yapılacak (Medimagazin)...



Ulusal Adli Tıp Öğrenci Kongresi 5-7 Nisan 2013 tarihinde Erzurum’da yapılacak. Prof.Dr.Sevil Atasoy’un da katılacağı kongrede Türkiye’nin farklı tıp ve hukuk fakültelerinden 220 öğrencinin katılması bekleniyor.

Kongre Akademik Danışmanı Prof.Dr.Ahmet Nezih Kök, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
Bilim ve teknolojinin baş döndürücü hızla ilerlediği giderek küçülen dünyamızda suç olgusu da farklılaşmaktadır. Bilim ve teknolojiyi sadece kurallara uyan, etik değerleri benimseyen masum bir ifade ile iyi insanlar kullanmamaktadır. Kuralları hiçe sayan, hiçe saymayı bir ayrıcalık olarak gören sınır tanımamakta direnen  insanlar da bilim ve teknolojiyi yakından takip ederek suç olarak adlandırılan eylemlerinin ortaya çıkmalarını, suçlu olarak yargılanmalarını ve ceza almalarını engellemeye çalışmaktadırlar. Suçun ve suçlunun ortaya çıkarılması faaliyetlerini kapsayan kriminalistik, bu uğraşısında çeşitli bilimlerin katkısını kullanır. Suçun ve suçlunun ortaya çıkarılmasında kriminalistiğe en önemli katkıyı hiç kuşkusuz ki  "Adli Tıp" sağlar.  Adli Tıp, yargının önüne gelen bir uyuşmazlıkta tıp etkinlik alanının verilerini kullanarak hukuki uyuşmazlığın çözümüne yardımcı olur.

Dünya üzerindeki ilk adli olgu olarak adlandırılabilecek Kabil'in kardeşi Habil'i öldürmesi ile birlikte adli tıbbın tarihini başlatmak mümkündür. Tarihsel süreç içerisinde bilim ve teknolojinin gelişimine paralel olarak düşünsel alandaki gelişimler  "İnsan Hakları" kavramını yükselen bir değer haline getirmiştir.

Tüm hakların ön şartı olan yaşama hakkı başta olmak üzere bireyin fiziksel, ruhsal ve cinsel  bütünlüğüne dokunulamayacağı ilkesi, özel yaşamın gizliliği ve adil yargılanma hakkı  Adli Tıp'ı  insan haklarının çalışma haline getirmiştir. Ceza ve ceza yargılama hukukunun temel ilkelerinden olan masumiyet karinesinin ve delilden sanığa ilkesinin   hayata geçirilmesinde Adli Tıp'ın önderliğinde adli bilimlerin kanıt elde etmesi çabası yadsınamaz bir gerçektir.
Bu gerçeğin yarının hukukçuları ve hekimleri tarafından fakülte günlerinde öğrenilmesinin ve içselleştirilmesinin çok önemli olacağı bilinci ile Tıp Fakültemiz ve Hukuk Fakültemiz öğrencilerinin özverili çalışmaları ile Türkiye'mizin tıp fakültelerinin ve hukuk fakültelerinin de aktif katılımı ile "İki Meslek  İki  Fakülte Anadolu'nun Zirvesinde Bir Kongre" sloganı ile Anadolu'nun zirve kenti Erzurum'da,  Erzurum'un gözbebeği Atatürk Üniversitesi'nde "Olay Yeri : Adli Tıp"  adı ile yapılacak kongremize hoşgeldiniz.

Kongremizin hayata geçirilmesinde gerçekten olağanüstü çaba harcayan Düzenleme Kurulumu'za, Kongre onur konuğumuz, Türkiye'de adli bilimlerin duayeni Sayın Prof.Dr.Sevil ATASOY'a, her türlü desteğini esirgemeyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr.Hikmet KOÇAK'a ve 5 Nisan Avukatlar Günü'nün de bizlerle  birlikte kutlanmasına destek veren Erzurum Barosu Başkanı Sayın Av.Faruk TERZİOĞLU'na ve emeği geçen herkese saygılarımızı arz ederiz.

Hiç yorum yok: