22 Nisan 2013 Pazartesi

AB EŞLEŞTİRME PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI...


"Adli Bilim Uzmanlarının Becerilerinin Geliştirilmesi" başlıklı AB Eşleştirme Projesinin kapanış toplantısı 19 Nisan 2013 tarihinde Adli Tıp Kurumu Konferans salonunda gerçekleştirilmiştir.

Toplantının açılış oturumu, proje liderleri Doç. Dr. Cengiz Haluk İnce, Uz.Dr. Andreas Bedate Gutierrez ve Jos Toth'un yaptığı açılış konuşmalarından sonra, İspanya Adalet Bakanlığı Uluslararası Adli İşbirliği Direktörü Angel Llorente, İspanya İstanbul Başkonsolosu Aurelio Perez Giralda, AB Türkiye Delegasyonu Kurumsal Yapılandırma Bölüm Başkanı Ervvan Marteil ve Hollanda Adli Bilimler Akademisi (NFI) Direktörü Win van Geloven'ın konuşmaları ile devam etti. Açılış oturumundan sonra geçilen teknik oturumda proje yerleşik eşleştirme danışmanı Uz. Dr. Pedro Manuel Garamendi, eş yerleşik eşleştirme danışmanı Uz. Dr. ipek Esen Melez, Kriminal Polis Laboratuvarı temsilcisi Okay Kuşçu ve Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı temsilcisi Mehmet Bakan proje sürecinde gerçekleştirilen aktivite ve başarıların teknik verilerini sundular.

Başarılı bir şekilde tamamlanan proje, "Katılım Öncesi Yardım Programı" çerçevesinde finanse edilen ve 2.005.735 Euro bütçesi olan bir proje olup, projenin ana yararlanıcısı Adli Tıp Kurumu, ikincil yararlanıcı kuruluşlar da Kriminal Polis Laboratuarları ve Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'dır. Projeye ortak AB üye ülkeleri ise İspanya ve Hollanda'dır. 25 ay süren proje çerçevesinde Avrupa Birliği üye ülkelerinden Adli Bilimlerin farklı alanlarından 108 uzman kısa süreli bilgi paylaşımı görevlerinde Türkiye'de 363 gün geçirmiş, bu süre içinde toplamda 1037 katılımcı 49 çalıştay ve seminere katılmıştır. Üye ülkelerin adli bilimler laboratuarlarına da 15 çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir. ISO 17025 & 17020 kalite yönetim sistemleri bazında akreditasyon projenin temel bileşenlerinden birisini oluşturmuştur.

Proje kapsamında yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde, amaçlanan hedeflere ulaşılmış, yürütülen karşılıklı bilgi-deneyim alış verişine ilaveten faydalanıcı olan her 3 kurumda da öngörülen 4 farklı alanda akreditasyona hazır hale gelme şartı sağlanmıştır. Olay yeri incelemesinin 17020 standardına göre akredite dilmesinde önemli adımlardan birisi olan "Olay Yeri İnceleme Uygulama Rehberi" proje ortaklarından Hollanda Adli Bilimler Enstitüsü uzmanlarının katkısı ve KPL-JKDB uzmanlarının çabası ile yazılmış ve basılı hale getirilmiştir.
Ölçülebilir hedeflerde sağlanan başarıya ilaveten Türkiye'de adli bilimler alanında hizmet sunan 3 önemli kurum arasında gerçekleşen işbirliği de önemli bir sonuç olmuştur.





Yayın Tarihi:22.04.2013

Hiç yorum yok: