16 Nisan 2013 Salı

ÇOCUK GELİNLERE HAYIR ULUSAL PLATFORMU...

18 YAŞ ALTINDAKİ HER BİREY ÇOCUKTUR!
Çocukların evlendirilmesi;
Bir insan hakları ihlalidir, Cinsiyet temelli şiddetin bir türüdür, Ticari cinsel sömürüdür, Duygusal ihmal ve istismardır, 
Köleliğin günümüzdeki biçimidir.
ÇOCUKLARIN EVLENDİRİLMESİ SUÇTUR! BU SUÇA ORTAK OLMAYIN!
Çocukların çocukluklarını yaşamalarına, potansiyellerini hayata geçirmelerine, hayal kurmalarına, kendilerini ifade 
etmelerine engel olmayın!
Çocuk evlilikleri ağır hak ihlalidir ve kabul edilebilir değildir; ortadan kaldırılmalıdır!



"ÇOCUK GELİNLERE HAYIR ULUSAL PLATFORMU" BİLDİRİSİ:

Küçük Yaşta Evlilik Büyük Geliyor


Biz Türkiye’nin çeşitli illerinde faaliyet gösteren, erken ve zorla evliliklerin ortadan kaldırılmasını talep eden 52 kurum/kuruluş ve sivil toplum örgütü bir araya geldik ve bu konuda daha etkin önlemler alınması için mücadele etmek amacıyla “Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformu”nu oluşturduk.

11 Ekim, Birleşmiş Milletler’in kararıyla “Kız Çocuklar Günü” ilan edildi ve ilk 11 Ekim’in teması da ‘çocuk evlilikleri’ olarak belirlendi.

Her yıl binlerce kız çocuk, henüz büyümeye fırsat bulamadan evlendiriliyor. Araştırmalar, eğer önlem alınmazsa, dünya genelinde, 2020 yılına kadar 150 milyon kız çocuğun ‘gelin’ olacağını gösteriyor. Türkiye’de ise her üç kadından biri çocuk yaşta evlendiriliyor. Küçük yaşta evlenmek kız çocuklar için geri dönülmesi mümkün olmayan bir süreci başlatıyor. Eğitim yaşamları sona eriyor, sağlık sorunları baş gösteriyor, şiddete maruz kalma riski artıyor, haklarını talep etme ve kullanma becerileri azalıyor. Ömür boyu yoksulluğa mahkum kılınıyorlar.



Hiç yorum yok: