3 Mayıs 2012 Perşembe

ADLİ TIBBIN TANIMI...


Yrd.Doç.Dr. Uğur KOÇAK

Size şaka gibi gelecek ama önemli bir noktada yardıma ihtiyacım var.

Adli Tıbbın tanımı üzerinde düşünmek zorunda kaldım. Elimdeki mevcut kitaplara ve internetteki kaynaklara bakacak olursak adli tıp; tıpla ilgili konularda hukuka yardımcı olan, tıbbi bilgilerin hukuka uygulanışını ve hekimlerle ilgili yasal noktaları ele alan bilim dalı ve buna benzer şeyler.  Bunlar nasıl tanımlar böyle anlayamadım. 

Wikipedia işi daha ileri götürmüş, forensic medicine diye tıklayınca "forensic jurisprudence" sayfasına yönlendirmiş, burada da tip bilgilerinin hukuk alanına uygulanmasını ihtiva eden tıp dalı gibi yüzeysel bir tanım var. Tamam, Amerika ve birçok Avrupa ülkesinde, belki dünyanın birçok ülkesinde adli tıp diye bir tıp ihtisas dalı olmayabilir, hatta dünyadaki tek örneği bizim ülkemizde de olabilir, kimi ülkelerde adli tıp uzmanının yaptığı adli otopsiler "adli patolog" tarafından, cinsel saldırı muayeneleri "adli jinekolog" tarafından, adli psikiyatrik muayeneler "adli psikiyatrist" vb.. tarafından yapılıyor olabilir ama bu ülkemizde bunların neredeyse tamamı adli tıp uzmanı tarafından yapıldığına göre neden adli tıp tanımında bunların hiçbirinin yer almadığını, sanki diğer dünya ülkelerindeki gibi "tıbbi bilirkişilik", Azerilerin tanımıyla "mahkeme tababeti" gibi bir tanımın yeterli görüldüğünü anlayamıyorum. 

Adli Tıp, sadece mahkemelerde tıbbi bilirkişilik işi ile uğraşan bir tıp dalı mıdır ki?

Olay yerine savcı ile giden, olay yeri inceleme ekibinin vazgeçilmez üyesi adli tıp uzmanı,

Ölü muayeleri ve otopsiyi yapan adli tıp uzmanı,

Adli osteolojik incelemeleri yapan, kemik analizi yaparak rapor düzenleyen adli tıp uzmanı,

Cinsel saldırılarda genital muayeneyi yapan, örnekleri toplayan adli tıp uzmanı,

Gözaltına giriş çıkışlarda, İşkence iddialarında mağduru muayene eden, delilleri toplayan adli tıp uzmanı,

Farik mümeyyizlik için ruhsal durum muayenesi yapan, cinsel suçlarda ve daha bilmem hangi konuda muayeneleri yapıp rapor düzenleyen adli tıp uzmanı,

Tüm müesssir fiillerde muayene yaparak rapor düzenleyen adli tıp uzmanı,

Çocuk istismarı konusunda muayene ve rapor düzenleyen, bilimsel kongreler düzenleyen adli tıp uzmanı,

Adli genetik incelemeler konusunda incelemeler yapıp rapor düzenleyen adli tıp uzmanı,

Adli belge incelemesi gibi lüzumsuz konularda bile inceleme yaparak rapor düzenleyen adli tıp uzmanı,

Hatta ve hatta adli ses analizi, adli görüntü analizi, bilgisayar analizi gibi ekstrem konularda bile uzmanlık alanı olmadığı, üstüne vazife olmadığı halde burnunu sokup rapor düzenleyen adli tıp uzmanı iken;

Adli Tıbbı neden diğer dünya ülkelerindeki gibi tıpla ilgili konularda hukuka yardımcı olan, veya bilirkişilik yapan bir tıp dalı olarak tarif ettiğimizi, öğrencilerimize de böyle aktardığımızı anlayamamaktayım.

Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.



Yrd.Doç.Dr. Uğur Koçak

Kaynak: atud@yahoogroups.com

Hiç yorum yok: