22 Mayıs 2012 Salı

Adli Tıp Uzmanından Kadınlara "Şiddetten Korunma" Önerileri...


Prof.Dr. Osman Çelbiş

İnönü Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celbiş, kadınlara, şiddet anında dış kapıya yakın bir yerde bulunmalarını önerdi
Tuba Karahan - İnönü Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş, şiddetin yaşandığı evlerde kadınların nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Celbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kadınların şiddete maruz kaldıklarına ilişkin haberlerin hemen hemen her gün görüldüğünü söyledi.
Kadınların aile içi şiddete maruz kalmaları halinde bazı basit ama dikkat edilmesi gereken durumlarda yaralanmaların hatta ölümlerin önüne geçilebileceğini dile getiren Celbiş, kadınların evlerinde yaşanan bir şiddet olayı esnasında dış kapıya yakın bir yerde bulunmalarını önerdi. Böylece kadının kaçması gerektiğinde daha hızlı hareket edebileceğini ifade eden Celbiş, ayrıca kadınların şiddet göreceğini düşündüğü bir durumda keskin, delici aletlerin bulunduğu mutfak gibi yerlere sığınmamalarını, şiddet esnasında banyo gibi ıslak zeminlerden de kaçınmalarını tavsiye etti.
Celbiş, kadınların, şiddet anında yardım çağrılması için komşularından fayda görebileceğini ifade ederek, komşular arasında, "yardım çağır" anlamına gelen şifreler belirlenebileceğini vurguladı.
Prof. Dr. Osman Celbiş, ayrıca kadınların acil durumlarda gidilebilecekleri akraba, komşu ya da arkadaşlarını belirleyerek, ev dışında güvenilir bir yerde para, yedek anahtar ve önemli belgelerin örneklerini saklanması uyarısında bulundu.
-Çocuklara da adresinizi ezberletin-
Şiddet yaşanması halinde çocukların da polise haber vermesinin öğretilmesi gerektiğini dile getiren Celbiş, bu nedenle çocukların adreslerini ayrıntılı olarak bilmesinin önemine işaret etti.
İnsanların haksızlığa uğradığı zamanlarda kendisini tutabilmesinin zorluğuna dikkati çeken Celbiş, ancak tartışma ortamlarına girildiğinde mümkün olduğunca her iki taraf da sakinleşene kadar tartışmayı sürdürmemesi gerektiğini belirtti. Celbiş, "Yani yangına körükle, benzin dökerek gitmek değil, o an için sessiz kalabilmeyi başarmak, görüşülmesi elzem olan bir konuysa eşler sakinleştikten sonra görüşmek lazım" dedi.

Hiç yorum yok: